AFP or licensors

Republikeinen voorspellen moeilijke hoorzitting voor begrotingsdirecteur Biden

De Amerikaanse president-elect Joe Biden heeft Neera Tanden aangeduid als zijn toekomstig begrotingsdirecteur, maar Tanden zou het wel eens moeilijk kunnen krijgen tijdens haar hoorzitting in de Senaat, die haar benoeming moet bevestigen. Volgens de Republikeinen maakt de 50-jarige Tanden "geen enkele kans", de linkervleugel van de Democratische partij vindt haar dan weer "te centristisch".

Neera Tanden zou de eerste vrouw van Indische origine zijn op de post van begrotingsdirecteur van het Witte Huis. Het gaat om een machtige positie: de begrotingsdirecteur heeft de leiding over het Bureau Management en Budget (OMB) en staat in voor het overzicht over de begroting en de evaluatie van de projecten en uitgaven van de verschillende ministers.

Tanden krijgt het mogelijk niet gemakkelijk tijdens haar hoorzitting in de Senaat. Ze moet een meerderheid van de Senatoren achter zich zien te krijgen, maar volgens een woordvoerder van de Republikeinse Senator John Cornyn heeft ze haar bruggen bij de Republikeinen alvast verbrand door een reeks van "denigrerende commentaren" vanuit haar huidige positie als voorzitster van het Center for American Progress, een progressieve denktank. Ook een voormalig medewerker van de Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell verwacht niet dat Tanden zonder kleerscheuren door haar hoorzitting geraakt. Hij wees er ook op dat in de recente geschiedenis telkens één keuze van een nieuw verkozen president geweigerd wordt in de Senaat.

Binnen haar eigen partij wordt Tanden dan weer bekritiseerd door de linkervleugel, omdat ze zich verzet tegen een systeem van universele ziekteverzekering.

Het is nog niet duidelijk of de Republikeinen of de Democraten de meerderheid van de zetels in de Senaat op hun conto kunnen schrijven. Op 5 januari vinden er in de staat Georgia namelijk nog twee "runoffs" plaats omdat zowel de Democratische als de Republikeinse kandidaten tijdens de verkiezingen op 3 november geen meerderheid van de stemmen behaalden. Volgens de wet in Georgia moet een Senaatskandidaat minstens 50 procent van de stemmen behalen om verkozen te worden. Als dat niet het geval is, volgen er "runoffs" tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen.

Meest gelezen