ROBIN UTRECHT

Steden nog volop bezig met voorbereiding heropening winkels en musea

Vanaf morgen 1 december mogen de winkels, musea en zwembaden weer open. Steden en gemeenten zullen in de winkelstraten moeten zorgen voor de veiligheid. En daar zijn ze nog niet allemaal klaar voor. Vandaag zullen nog heel wat beslissingen moeten worden genomen.

De winkels kunnen opengaan vanaf 1 december. Dat moet "op een verantwoorde en veilige manier", lees: geen funshopping. Winkelen moet alleen (tenzij je hulp nodig hebt) en kort (maximaal een half uur) gebeuren. In winkels mag maximaal 1 klant per 10 vierkante meter aanwezig zijn. Dat zijn de regels die gelden bij de heropening van de winkels. De winkels zijn samen met de steden en gemeenten verantwoordelijk voor de veiligheid in de winkelstraten. 

In de praktijk zullen het vooral de lokale besturen zijn die er zullen op toezien dat het niet te druk wordt in de winkelstraten. Zelfstandigenorganisaties hebben al laten weten dat winkeliers niet verantwoordelijk kunnen zijn voor de handhaving van de regels in de straten. Zij kunnen enkel proberen de eventuele wachtrijen zo goed mogelijk te organiseren, zo klinkt het.

Zijn de steden klaar?

Sint-Niklaas zegt klaar te zijn voor de heropening. De stad heeft zowel in het Waasland Shopping Center als in de Stationsstraat de nodige voorbereidingen getroffen. In Aalst zit de veiligheidsraad vandaag nog eens samen om de maatregelen te bespreken. Maar de bestaande maatregelen blijven sowieso gelden. Ze blijven het aantal bezoekers in de stad meten en bij grote drukte gaan ze ingrijpen met de stadswachten en de politie.

Sluizen en druktebarometer in Gent

In Gent gaat de stad vandaag langs bij alle handelaars op de drukke winkelas tussen de Vrijdagmarkt en de Veldstraat. Zo wil de stad zeker zijn dat alle winkels goed voorbereid zijn. Aan de toegangen tot die winkelstraten zullen tegen het weekend ook sluizen geplaatst worden, zodat de straten kunnen afgesloten worden bij te grote drukte. De stad gaat ook opnieuw stewards inzetten die er moeten op toezien dat iedereen een mondmasker draagt en anderhalve meter afstand houdt.

Gent gaat ook een druktebarometer lanceren, waarschijnlijk vanaf komend weekend. Het principe is een beetje hetzelfde als de druktebarometer van de kuststeden deze zomer: je zal op een website van de stad kunnen zien of het veilig is om te gaan shoppen, of dat je beter even wacht.

kasto80

Meest gelezen