Kerk Lampernisse wordt laatste rustplaats van 120 mensen

In Lampernisse bij Diksmuide is de ontwijde kerk nu een plaats geworden waar 120 urnen met de as van overledenen kunnen staan. Dat hoeven niet enkel de resten van overleden inwoners van Diksmuide te zijn.

In de voormalige parochiekerk, de Heilige Kruisverheffingskerk, gaan er al sinds 2018 geen eucharistievieringen meer door.  Maar het gebouw krijgt nu wel een unieke nieuwe functie. Ze wordt een laatste rustplaats voor 120 dierbare overledenen.

Urnenbomen

Daarvoor zijn speciale kasten met bijhorende zitbanken ontworpen. De kasten worden urnenbomen genoemd, omdat ze verwijzen naar de bomen in het landschap rondom de kerk van Lampernisse. In de kasten is plaats voor 120 urnen.

"Het is niet de bedoeling dat hier enkel inwoners van Lampernisse worden bijgezet", vertelt schepen van Kerkfabrieken Martin Obin. "We willen ruimer gaan en er een rustplaats van maken die bekend is in heel Vlaanderen." De tarieven voor de concessies zijn nog niet goedgekeurd door de gemeenteraad. Vast staat wel dat de prijs voor inwoners buiten de gemeente veel hoger ligt dan voor de inwoners van Diksmuide zelf.

Meest gelezen