João Burini

Viroloog Steven Van Gucht: "Gebruik geen zelftests, die geven een vals gevoel van veiligheid"

Viroloog Steven Van Gucht heeft gewaarschuwd voor zelftests om te checken of u besmet bent met het coronavirus: daar zijn heel wat valkuilen aan verbonden. Bovendien zijn er in Europa momenteel geen legale zelftests beschikbaar die het virus zelf opsporen. U kunt maar beter uitkijken met wat er allemaal op het internet circuleert. Een overzicht. 

Op de maandagse persconferentie van het wetenschappelijke gezondheidsinstituut Sciensano heeft viroloog Steven Van Gucht gewaarschuwd voor de gevaren van zelftests. Dat zijn tests waarmee we helemaal zelf zouden kunnen vaststellen of we corona hebben of niet. Je moet daarbij zelf een staal afnemen en de gegevens ervan interpreteren. De instructies moeten dus zeer nauwkeurig worden opgevolgd, waarschuwt Van Gucht.

En ook bij het interpreteren van het resultaat kan het misgaan: als je te vroeg of te laat het resultaat afleest, kan je tot een verkeerde conclusie komen. "Dit kan een vals gevoel van veiligheid geven en daardoor de verspreiding van het virus in de hand werken. Maar het zou ook kunnen dat je je onnodig ongerust gaat maken bij een vals positief resultaat."

Bovendien zijn zelftesten minder betrouwbaar en minder nauwkeurig dan labtesten.

Een zelftest kan een vals gevoel van veiligheid geven, of je zou je onnodig ongerust kunnen gaan maken

En momenteel zijn er in Europa geen legale zelftesten beschikbaar voor het detecteren van het virus zelf, zegt Van Gucht nog. “Het is nu eenmaal zo dat je het virus nog altijd het best kan opsporen wanneer een getrainde gezondheidsmedewerker het staal bij u afneemt.” Als we zelf een staal diep in de neus of keel afnemen, is de kans groot dat het resultaat vals negatief is. En het kan gevaarlijk zijn, als het niet goed gebeurt."

"Bovendien circuleren op het internet veel zelftests die niet conform zijn. Goedgekeurde tests zijn te herkennen aan het label CE gevolgd door een code van vier cijfers. “Staat er alleen CE, en géén code van vier cijfers, dan moet de test door een gezondheidswerker worden afgenomen.”

Het is nu eenmaal zo dat je het virus nog altijd het best kan opsporen wanneer een getrainde gezondheidsmedewerker het staal bij u afneemt

Een bloedtest dan maar? Ja, maar...

Wat wél bestaat, is een legale zelftest die antistoffen in het bloed opspoort, die je kan gebruiken door bijvoorbeeld een bloedprikje in de vinger uit te voeren. Maar die vertelt enkel of je in het verleden al in aanraking bent gekomen met het virus – antistoffen worden pas aangemaakt vanaf een zevental dagen na de eerste symptomen. 

“Hij zegt dus niets over de aanwezigheid van het virus zelf. Hij heeft dus weinig waarde voor het vaststellen van een recente besmetting. Het heeft dus weinig zin om deze test thuis zelf uit te voeren,” benadrukt Van Gucht. Immers, een bloedtest voor antistoffen kan negatief zijn, terwijl je zelf wel positief bent en heel besmettelijk kan zijn. In de strijd tegen de circulatie van het coronavirus heeft deze test dus eigenljk geen nut. 

Los van de zelftests zijn er ook nog sneltests, waarover we eerder al berichtten. Wetenschapscollega Koen Wauters probeerde er enkele uit, en legt nog eens het verschil uit. Voor alle duidelijkheid: de voorlopig nog niet-goedgekeurde zelftests waarmee dit artikel begint, zitten hier niet bij: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen