Kurt Desplenter

Varkensboer uit Evergem schenkt varken aan jonge slager om coronacrisis in sector aan te kaarten

Varkensboeren trekken aan de alarmbel. Sinds de start van de coronacrisis zijn de verkoopprijzen van vleesvarkens zo sterk gedaald, dat veel fokbedrijven verlies draaien. "De basisprijs van een varken bedraagt momenteel maar de helft van voor de start van de coronapandemie", zegt varkensboer Filip Huysman uit Evergem. Om de situatie aan te kaarten en tegelijk ook een andere ondernemer te steunen, geeft hij een gratis varken weg aan een jonge slager uit de buurt.

Evergems schepen van land- en tuinbouw Filip Huysman (CD&V) runt al jaren een familiaal fokbedrijf van ongeveer 200 zeugen,  maar zo moeilijk als nu was het nog nooit. Door de coronacrisis is de verkoopprijs per varken volledig gekelderd. "De basisprijs bedraag momenteel 75 cent per kilogram levend gewicht. Dat is amper de helft van wat we begin maart, voor de coronapandemie, ontvingen. Gelukkig draaien we nog geen 60% omzetverlies, zoals dat bij andere bedrijven wel het geval is. Maar we dragen zelf veel bij, want ook de prijs van de grondstoffen is enorm gestegen. Gelukkig konden we de afgelopen jaren een zekere reserve opbouwen, al is het natuurlijk niet leuk om opeens volop van die spaarpot gebruik te moeten maken."

Door jarenlange ervaring hebben we een zekere reserve kunnen opbouwen, maar voor jonge bedrijven die net geïnvesteerd hebben, is het natuurlijk een ander verhaal.

Filip Huysman, varkensboer uit Evergem

Op economische steun van de overheid, moeten de varkensboeren voorlopig nog niet rekenen. “Er zijn gespreken met politici, maar zij zijn blijkbaar nog niet warm voor het idee.”

Gratis varken als steun

Om jonge ondernemers een hart onder de riem te steken schenkt Huysman een varken cadeau aan een jonge slager-ondernemer uit de buurt.  “In deze periode willen we iets positief doen voor de lokale producenten en handelaars. Met deze actie hopen we ook de crisis in de land- en tuinbouwsector en de varkenssector zeer specifiek in het daglicht te stellen.” De slager zal van het varken verschillende worsten draaien. Per aankoop van 10 euro, krijgen de klanten 3 worsten gratis. 

kasto80

Meest gelezen