Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD).

Vlaams minister Somers roept op om grote evenementen te vermijden: "Drukte dit weekend was alarmerend"

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) roept steden en gemeenten op om de komende weken geen grote evenementen te organiseren. Vanaf morgen mogen alle winkels weer open, waardoor het weer drukker wordt in de stadskernen. Maar dit weekend al brachten evenementen in onder meer Brussel en Brugge heel veel mensen bij elkaar. "Een wake-upcall", noemt Somers dat. 

Nadat het Overlegcomité vrijdag besliste om vanaf morgen alle winkels weer te openen, hebben de diensten van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) een brochure verspreid onder de gemeentebesturen om hen te helpen een veilige heropening van de winkels voor te bereiden. 

"Wij geven hen nu nieuwe inspiratie: hoe organiseer je crowdcontrol (het beheer van grote massa's, red.), adressen van mensen uit de eventsector die hen daarbij kunnen helpen en van mensen uit de bewakingssector, stewards van voetbalploegen die vandaag niet kunnen ingezet worden bij wedstrijden, ...", legt hij uit in "De ochtend op Radio 1. Sommige steden maken ook gebruik van een druktebarometer, die aangeeft hoe vol de winkelstraten zijn.

Te druk? Winkels dicht

Somers maakt zich trouwens niet zozeer zorgen over de eerste dag van de heropening, morgen, maar wel iets meer over komend weekend. Dat het dit weekend, nog met gesloten winkels, al zo druk was in onder meer Brussel en Brugge, baart hem wel wat zorgen. "Dat is heel alarmerend en voor veel mensen ook een wake-upcall", stelt Somers.

Als mensen niet begrijpen dat je niet kunt gaan naar een stad die te druk is, dan zijn ze mee een oorzaak van het probleem

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD)

"Als het heel druk is, zullen burgemeesters moeten ingrijpen. Dat betekent dat men misschien gewoon winkelstraten zal moeten sluiten, dat men in extremis zelfs winkels moet sluiten." 

Somers legt de verantwoordelijkheid daarvoor niet enkel bij de burgemeesters. "Die kunnen heel veel doen, maar als mensen hun gezond verstand niet gebruiken en niet begrijpen dat je niet kunt gaan naar een stad die te druk is, dan zijn ze mee een oorzaak van het probleem."

Herbeluister hier het gesprek met Bart Somers in "De ochtend" op Radio 1:

Geen evenementen, wel koopzondagen

Somers roept de steden en gemeenten ook op om de komende weken geen grote evenementen te organiseren. "Ik denk dat dat niet verstandig zou zijn. Maar mensen zoeken wel iets om te doen. Dus heel veel steden en gemeenten denken nu na over hoe ze alternatieven kunnen aanreiken en mensen gespreid hun tijd op een zinvolle manier kunnen laten doorbrengen. Grote evenmenten moeten we dus absoluut vermijden, we moeten eerder gaan voor gespreide, kleinschalige dingen."

De koopzondagen kunnen daarentegen wel doorgaan, vindt Somers. "Omdat je dan meer spreidt: je geeft mensen meer de mogelijkheid om op verschillende momenten te gaan winkelen. Het wordt geen funshoppen, want je mag niet in groep gaan en je mag maar een half uur in de winkel blijven. Dat wordt dus een heel gerichte manier van winkelen."

"Als maar een of twee steden koopzondagen organiseren, is dat een extreem risico", vult hij nog aan. "Maar als alle steden en gemeenten dat doen, kan dat een opportuniteit zijn."

Meest gelezen