"Oh Martine, oh Martine, ons verdriet is niet te overziene": zo nemen collega's afscheid van Martine Tanghe

Het afscheid van Martine Tanghe laat de collega's van VRT NWS en elders niet onberoerd. In verschillende programma's en op verschillende netten is vandaag hulde aan haar gebracht naar aanleiding van haar pensioen. Een overzicht.

Wil je een boodschap of wens achterlaten voor Martine, nu ze met pensioen gaat? Dat kan via dit digitale register.

Xavier Taveirne in "De ochtend": "Martine, dank dat je bij ons was"

Xavier Taveirne mocht deze ochtend de spits afbijten met een eerbetoon in "De ochtend" op Radio 1. "Het is maandag 30 november, een zoveelste laatste dag van alweer een maand en een jaar dat we het liefste snel zouden vergeten", begon hij. 

"Het is ook de dag dat Martine Tanghe zo rond kwart voor acht vanavond voor het laatst aan u en mij zal zeggen: "Dank dat u bij ons was". Meer dan 40 jaar was ze een vertrouwd gezicht voor u en mij. Niet alleen op verkiezingsdag, maar ook op dagen dat het nieuws in grote golven over ons heen kwam, was ze een gids door wie we ons graag lieten leiden."

Beluister hier een hommage in klank aan Martine Tanghe uit "De ochtend" (en lees voort onder de audio):

"Het was een absoluut voorrecht om de voorbije jaren op jouw terrein te mogen komen", besloot Taveirne die sinds enkele jaren eveneens "Het Journaal" presenteert. "Altijd wil je het beste, de lat ligt hoog met het beste Journaal voor ogen. Dat ga ik missen, net als onze gesprekken en onze lachbuien op de redactie." 

"Het liefste van alles, weet ik, wil je vandaag hard werken aan de Journaals van 13 uur en 19 uur. Ik hoop dat je die tijd krijgt, maar luister ook maar naar "Byloo" hier straks op Radio 1 want die hebben een verrassing. Martine, dank dat je bij ons was."

Vincent Byloo in "Byloo": "Als een blonde godin verscheen ze 42 jaar geleden op het scherm"

Meteen daarna was het inderdaad de beurt aan Vincent Byloo om Martine in "Byloo" op Radio 1 bloempje toe te gooien. "Zelf wil ze zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan haar pensioen geven en stilletjes van het scherm verdwijnen, discreet en bescheiden als ze is, maar dat is buiten Radio 1 gerekend", zei Byloo. 

Concreet hield elk lied in de uitzending verband met Martine. Zo droegen haar collega-ankers elk een plaatje aan haar op, maar ze mocht ook zelf haar drie favoriete nummers aller tijden uitkiezen. Dit was haar persoonlijke top 3:

  1. "Paint it black" van The Rolling Stones ("De soundtrack van mijn jeugd", aldus Martine)
  2. "Losing my religion" van R.E.M.
  3. "I say a little prayer" van Aretha Franklin

Uiteraard kon ook (een licht aangepaste versie van) "Martine" van Louis Neefs niet ontbreken in de uitzending. "Als een blonde godin verscheen ze 42 jaar geleden voor het eerst op het scherm, met een kort, zilvergrijs kopje neemt ze vandaag afscheid. Oh Martine, oh Martine, ons verdriet is niet te overziene", weeklaagde Byloo. 

"De voorbije 42 jaar heeft ze ons door het wereldnieuws gegidst. Met rustige vastheid, met mededogen en empathie, uiteraard ook met die heldere, trefzekere taal van haar en soms, na een reportage, met een blik die nog meer zegt dan haar zorgvuldig uitgekozen woorden. We gaan haar missen, de leading lady van "Het Journaal", de grande dame van de nieuwsdienst, de éminence grise van de VRT."

Als klap op de vuurpijl toverde Vincent Byloo een "interview" met Martine Tanghe tevoorschijn, hoewel ze niks of niemand te woord wilde staan naar aanleiding van haar afscheid. Dit bijzondere gesprek kan je hier beluisteren (lees voort onder de audio):

De volledige playlist van "Byloo" in het teken van Martine Tanghe kan je hier beluisteren (lees voort onder de audio):

Collega-ankers: "Weg van de presentatiestoel, maar nooit helemaal weg"

De collega-ankers van Martine kozen niet alleen plaatjes voor haar uit in "Byloo", ze brachten tegelijk ook hulde aan haar net zoals Xavier Taveirne eerder op de dag al deed.

"Als ik aan Martine denk, dan denk ik aan Yevgueni met het nummer "Als ze lacht"", zei Wim De Vilder. "Natuurlijk omdat daarin blijkt hoe Martine decennialang deel heeft uitgemaakt van het dagelijkse leven van elke Vlaming, maar vandaag, meer nog, omdat ik haar lach zal missen op de redactie, na een goeie grap."

"Historisch is een woord waarmee je zuinig moet zijn, maar vanavond presenteert Martine haar laatste Journaal nadat ze 42 jaar lang onze geschiedenis heeft verteld", voegde hij eraan toe op Twitter. "Nog één keer, de vrouw van wie ik alles leerde. Dank dat je bij ons was, Martine."

"Als ik aan Martine Tanghe denk, dan denk ik eigenlijk aan "Simply the best" van Tina Turner", zegt Fatma Taspinar. "Martine is als nieuwsanker, maar ook als mens zo uniek en zo uitzonderlijk, ook in haar carrière. Martine, we gaan je heel erg missen." "Spreken we af dat we om 19 uur massaal naar het laatste Journaal van Martine kijken?", zegt ze nog op Twitter.

Annelies Van Herck droeg het nummer "Veerpont" van Drs. P aan Martine op vanwege haar liefde voor de Nederlandse taal. "Bedankt om elke dag de lat zo hoog te leggen", geeft ze nog mee op Twitter. "Weg van de presentatiestoel, maar nooit helemaal weg. We houden je vakmanschap met veel plezier in ere. Dankjewel!"

"Als ik een woord bij Martine mag zetten, dan is dat wel "respect"", zei Goedele Wachters. "Eindeloos veel respect voor alles wat ze al die jaren heeft gedaan, maar vooral voor hoe ze dat heeft gedaan, in niet altijd evidente omstandigheden. "Respect", dat brengt me bij het gelijknamige nummer van Aretha Franklin. Stiekem hoop ik nu dat je een ferme draai geeft aan je volumeknop en eens goed uit de bol gaat."

Dirk Sterckx: "De camera was verliefd op haar"

"Toen Martine in 1978 begon, kwam ze op een mannenredactie terecht", herinnerde ex-collega en oud-politicus voor Open VLD Dirk Sterckx zich deze middag in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ze was pas de tweede vrouw na Monique Delvaux. Onze bazen vonden toen dat journalistiek niks voor vrouwen was. Het waren ook primitieve werkomstandigheden in vergelijking met nu."

"Martine was een onwaarschijnlijk natuurtalent. Ze plakte van bij het begin op het beeld, de camera was verliefd op haar. Ze kwam binnen, via het scherm had ze een aanwezigheid en dat is een talent. Dat talent heeft ze voortdurend vervolmaakt, bijgewerkt en aangescherpt."

"Het was niet altijd gemakkelijk om met Martine te werken. Ze kon bijzonder kribbig worden als het niet ging zoals ze het zelf wou. Ik heb vaak eindredactie van "Het Journaal" gedaan met Martine als anker en dat stelde mij gerust want dan wist ik dat het goed zat."

"Iedereen zegt dat Martine onvervangbaar is tot het moment komt dat ze wordt vervangen. Iedereen zal nieuwe collega's altijd met haar vergelijken. Ze zullen kritiek krijgen "dat het anders zou zijn gelopen was Martine er nog geweest", maar daar moeten ze zich niet mee bezighouden."

Michèle Cuvelier op Studio Brussel": "Het lijkt alsof ze er altijd was en er altijd zou zijn"

Michèle Cuvelier had het deze ochtend op Studio Brussel over "levende legende" Martine Tanghe die voor het laatst "Het Journaal" presenteert. "Dat is weird want het lijkt alsof ze er altijd was en er altijd zou zijn", zei ze, waarna Martine zelf in een "Extra Journaal" aankondigde dat de stemming van "De tijdloze" officieel was geopend.

Beluister hier het fragment waarin Michèle Cuvelier Martine Tanghe uitwuift (en lees voort onder de audio):

Dany Verstraeten: "Voor jij aan jouw nieuws begint en ik aan het mijne, wil ik je bedanken"

Gisteren bracht ook nieuwslezer Dany Verstraeten van VTM een hommage aan Martine tijdens "De zevende dag" op Eén. "Het is niet gebruikelijk om vanuit deze studio jullie nieuws aan te kondigen, maar het zijn dan ook uitzonderlijke dagen", zei hij vanuit de nieuwsstudio van VTM.

"Morgen is jouw laatste werkdag en dat betekent dat we vandaag voor een laatste keer figuurlijk tegenover elkaar staan, dat we tegelijk het nieuws maken en presenteren. Jij aan de Reyerslaan, ik hier in Antwerpen."

"Vanwege onze leeftijd en carrière werden we de voorbije jaren vaak in één adem genoemd. Wat mij betreft, zou dat gerust nog enkele jaren mogen blijven duren. Voor jij aan jouw nieuws begint en ik aan het mijne, wil ik je bedanken voor jouw inspirerende aanwezigheid al die jaren. Een welgemeende, hartelijke groet van hieruit. Het ga je verder goed."

Bekijk hier de woorden van dank van Dany Verstraeten voor Martine Tanghe in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen