Videospeler inladen...

Nieuw-Zeeland vervolgt 10 organisaties en 3 mensen na dodelijke vulkaanuitbarsting: "Onverwacht, maar voorzienbaar"

Nieuw-Zeeland gaat 10 organisaties en 3 mensen vervolgen voor de dodelijke vulkaanuitbarsting op White Island. Volgende week is het een jaar geleden dat 22 toeristen omkwamen bij de ramp

Het onderzoek toonde aan dat er verhoogde vulkanische activiteit was - maar toch mochten er nog toeristen naar het eiland om de krater te beklimmen. De beklaagden kunnen boetes krijgen van bijna 1 miljoen euro. 

White Island, ook wel Whakaari genoemd, is een vulkaan voor de noordkust van het Noordereiland en populair onder toeristen. De arbeidsinspectie onderzocht onder andere waarom groepsreizen naar de actieve vulkaan nog altijd doorgingen destijds, terwijl drie weken daarvoor het waarschuwingsniveau voor een mogelijke uitbarsting was verhoogd.

Het onderzoek heeft geleid tot dertien aanklachten. Volgens Phil Parkes, hoofd van de arbeidsinspectie, was de vulkaanuitbarsting weliswaar "onverwacht", maar niet "onvoorzienbaar".

Tijdens de uitbarsting bevonden 47 mensen, onder wie veel Australiërs, zich op het eiland. Veel van hen waren toeristen van het cruiseschip Ovation of the Seas, dat in de buurt lag aangemeerd. Sinds de ramp zijn op White Island geen toeristen meer geweest.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen