Winkels opnieuw open: "Steden kunnen zelf extra maatregelen nemen als het te druk wordt"

Heel wat steden in Vlaams-Brabant nemen maatregelen nu de winkels dinsdag weer opengaan. Dat gaat van het inzetten van stewards tot het schilderen van markeringen op de stoep zodat klanten afstand kunnen houden. Gouverneur Jan Spooren laat weten dat burgemeesters autonoom kunnen beslissen over eventueel bijkomende maatregelen. 

Morgen gaan de winkels opnieuw open. De winkelsteden in Vlaams-Brabant maken zich klaar om klanten op een veilige manier te ontvangen. "Het is belangrijk dat burgemeesters extra maatregelen kunnen nemen als blijkt dat de opgelegde coronaregels niet werken", zegt gouverneur Jan Spooren. "Als er teveel volk is op een bepaalde plaats of als handelaars regels niet naleven, heeft een burgemeester de bevoegheid om de winkel te sluiten. Maar ik hoop natuurlijk dat dat niet nodig zal zijn."

Politie en stewards

Leuven gaat politie en stewards inzetten om de drukte in goeie banen te leiden. Zij zullen ook geregeld doorgeven hoe druk het is in de winkelstraten, en dat kunnen de klanten ook zien op de website van de stad. 

In Vilvoorde worden gemeenschapswachten ingezet en de politie gaat extra patrouilleren in de buurt van de grote winkelketens. In de aanloop naar Sinterklaas, verwachten ze veel volk in de grote speelgoedketens. 

In Diest moeten handelaars de ruimte voor hun winkel vrij houden, ze mogen bijvoorbeeld geen kerstboom op de stoep zetten. 

Halle verwacht vooral tijdens het weekend veel volk. Daar zal de politie de drukte in de winkelstraten in de gaten houden. Als het te druk wordt, zullen straten afgesloten worden. 

In Tienen worden voorlopig geen extra maatregelen genomen want daar verwachten ze morgen nog geen stormloop aan klanten. Tijdens de koopzondagen in de stad worden wel stewards ingezet. 

En de Nieuwstraat in Brussel zal opgesplitst worden zodat je er in twee richtingen kan wandelen. Politie en stewards zullen daar alles in de gaten houden.

Meest gelezen