Rollin Verlinde

Wolf Gustav loopt meer dan 10.000 kilometer in één jaar in Duitsland en Polen

Het wolfmannetje Gustav heeft in Duitsland en Polen meer dan 10.000 kilometer afgelegd in één jaar tijd. Dat kon een Duitse studente vaststellen aan de hand van de gegevens van de halsbandzender die de wolf om heeft.  Wolvenkenner Jan Loos van "Welkom wolf", spreekt van een recordafstand, maar weet dat wolven sowieso lange afstanden overbruggen. "Ook onze wolven leggen tot 50 kilometer per dag af", zegt hij.

Wolf Gustav is duidelijk een zwervende wolf, op zoek naar een eigen leefgebied en partner. Zijn omzwervingen begonnen in maart 2019 bij Dessau in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Daarna liep de wolf naar Rostock in het noorden van Duitsland, vervolgens naar Hamburg en daarna tot in het noordwesten van Sleeswijk-Holstein. Van daaruit ging het consequent oostwaarts tot in Schwedt aan de Oder, aan de Poolse grens. Gustav bleef er kamperen van mei 2019 tot maart 2020, om dan plots door te trekken naar Gdansk aan de Poolse Oostzeekust.

Lees verder onder de kaart.

Tijdens zijn tocht stak de wolf onder meer 27 snelwegen en honderden nationale wegen over. Hij kruiste ook belangrijke waterwegen zoals de Elbe, het Noordzee-Oostzeekanaal en de Oder.

Wetenschappelijk bewijs

"Er wordt door hardnekkige tegenstanders van de wolf altijd beweerd dat wolven hier bij ons zijn uitgezet en dat het onmogelijk is dat die van Duitsland tot bij ons komen", zegt Jan Loos. "Als je dan deze wolf ziet, net zoals onze eerste Wolf Naya, bewijst dat dat wolven wel degelijk vanuit Duitsland tot bij ons geraken." 

De vraag is natuurlijk waarom zo'n dier zulke afstanden wil afleggen. "Wolven vertrekken omdat ze niet bij hun ouders blijven wonen, net zoals bij de mens", lacht Jan Loos. "Als ze geslachtsrijp worden, gaan ze op zoek naar een eigen leefgebied en een eigen partner. Dan gaan ze weg want in de ouderlijke roedel mogen alleen vader en moeder zich voortplanten. Dat is maar goed ook, want anders krijg je inteelt. De wolven trekken weg vóór hun tweede verjaardag.

Terrein afbakenen

Loos is wel wat verwonderd over de afstand die Gustav heeft afgelegd. "Het is de eerste keer dat ik afstanden hoor van boven de 10.000 kilometer", zegt Loos. "Als je onze eigen wolven een halsband zou aandoen met zender, dan zou je nog schrikken welke afstanden zij afleggen, terwijl het wel om gevestigde wolven gaat."

"Onze wolf Auguste, het mannetje van onze roedel in Limburg, die markeert om de 14 dagen zijn volledige territorium", legt Loos uit.  "Dat gebied strekt zich toch vlot over 10 volledige gemeenten uit. Het territorium loopt van Koersel in  Beringen tot op de grens met Opitter in Bree, en van Lommel Kattenbos tot Opglabbeek ongeveer. Dat is een enorm gebied, zo’n 300 vierkante kilometer. Daarbinnen gaat hij zijn gebied markeren door te urineren of uitwerpselen achter te laten om aan zwervende wolven duidelijk te maken dat dit gebied bezet is. Dus die dieren leggen ook binnen hun eigen territorium enorme afstanden af." 

Meest gelezen