Videospeler inladen...

Zangeres Cher verwelkomt "meest eenzame olifant" Kaavan in een natuurpark in Cambodja

De olifant Kaavan is na jarenlange verwaarlozing in een dierentuin in Pakistan met succes overgevlogen naar Cambodja. Die "vrijlating" is er gekomen na jaren van strijd door dierenrechtenactivisten die de steun kregen van de bekende zangeres Cher.

Cher stond het vliegtuig met de olifant op te wachten op de luchthaven van Siem Reap, in het noordwesten van Cambodja niet ver van de beroemde tempels van Angkor. De 74-jarige zangeres had haar invloed in de strijd geworpen die dierenrechtenorganisaties Four Paws ("vier poten") en "Free the Wild" jarenlang gevoerd hebben om de olifant Kaavan te redden. (Lees verder onder de foto).

Cher voor de grote container met daarin de olifant Kaavan in Cambodja.
AFP or licensors

Kaavan heeft de vlucht vanuit Pakistan goed doorstaan. Hij was niet gestresseerd, heeft wat gegeten en zelfs een beetje geslapen. Zijn reis is nog niet voorbij, want hij wordt nu met een vrachtwagen overgebracht naar een 10.000 hectare groot natuurpark in Oddar Meancheay, anderhalf uur rijden van Siem Reap. 

Daar zal Kaavan onder begeleiding worden vrijgelaten in volle natuur, waar ook tal van soortgenoten rondhangen. Hij zal nog extra in de gaten worden gehouden, maar gehoopt wordt dat het park ook een pretpark wordt waar hij contact kan leggen met andere olifanten. (Lees verder onder de foto).

Boeddhistische monniken begroeten de container met Kaavan in Cambodja.

Einde van een lange lijdensweg

Kaavan komt oorspronkelijk uit Sri Lanka, maar belandde als jong dier in Pakistan als cadeau aan het dochtertje van de toenmalige Pakistaanse dictator Zia ul-Haqq. Uiteindelijk belandde hij in een zoo in de hoofdstad Islamabad, waar hij jarenlang vastgeketend zat. Hij had een vrouwelijke partner, maar die is enkele jaren geleden overleden en Kaavan werd dan ook "de meest eenzame olifant ter wereld" genoemd.

Dierenrechtenorganisaties zoals Four Paws trokken zich het lot van Kaavan aan en na bemiddeling van Cher was Pakistan bereid om het dier te laten overbrengen naar een natuurpark met soortgenoten in Cambodja. Dat is dus nu een feit. Four Paws wil met de Pakistaanse overheid nu verder samenwerken om de levensomstandigheden van dieren in dat land te verbeteren.

Kaavan in zijn "cel" in de dierentuin van Marghazar nabij Islamabad in Pakistan.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen