Zwembaden kunnen na sluiting niet zomaar open: "Vijftigmeterbad naar 29 graden brengen duurt even", ook veel musea langer dicht

Er is het hele weekend hard gestookt in de zwembaden om het water weer op temperatuur te krijgen. In principe kunnen de zwembaden, net als de musea, dinsdag weer open, maar vanzelfsprekend is dat niet.  De beslissing van het overlegcomité vrijdag kwam voor beide sectoren onverwacht.

“We hebben vrijdagavond meteen een vergadering belegd”, vertelt Lore Walravens van de Lago-zwembaden. Lago baat verschillende zwembaden uit in een publiek-private samenwerking met gemeentebesturen. Zo zijn er LAGO-zwembaden in Kortrijk, Gent, Brugge, Beveren en Zwevegem. “Tijdens de lange sluiting hebben we een aantal onderhoudswerken uitgevoerd waarvoor er nu meer tijd was. Dus hebben we vrijdag moeten bekijken waar welke werken bezig waren, en hoe we die zo snel mogelijk kunnen afronden.”

Er zijn meteen extra ploegen opgeroepen om alles opnieuw te poetsen en te ontsmetten, maar het grootste probleem is de temperatuur van het water. “Een zwembad verwarmen kost veel energie en om kosten te besparen tijdens de lockdown, hebben we de thermostaat wat lager gezet. Maar het spreekt voor zich dat een vijftigmeterbad terug naar 29 graden brengen even duurt. We hebben dus het hele weekend goed gestookt.”

Het spreekt voor zich dat een vijftigmeterbad terug naar 29 graden brengen even duurt

Lore Walravens van de Lago-zwembaden

Musea

Ook in de musea is men geschrokken van het nieuws vrijdag. Algemeen werd verwacht dat musea dicht moesten blijven tot en met 13 december. Tot dan zou de tweede lockdown minstens duren. In de musea is er vooral een personeelsprobleem om opnieuw te openen. “Heel wat personeelsleden zijn tijdens de sluiting elders ingezet, onder meer in de zorg”, zegt de Brugse cultuurschepen Nico Blontrock. ”We kunnen die mensen niet van de ene op de ander dag op die diensten wegnemen, dus gaan we de musea op verschillende momenten heropenen.” Het eerste museum in de rij wordt het Belfortmuseum op de Markt.

Het museum In Flanders Fields in Ieper zal deze week nog niet heropenen. Ook hier is het vooral een personeelskwestie. “We hebben veel van onze mensen in ander stadsdiensten aan het werk gezet”, vertelt schepen van musea Dimitry Soenen. “We openen pas opnieuw op 14 december. We verwachten ook niet meteen veel volk. Wellicht zullen er pas vanaf de kerstvakantie meer bezoekers komen.”

Reserveren

Wie wil weten of een specifiek zwembad of museum open gaat, zoekt dat best even op via hun websites. Vooraf reserveren zal doorgaans nodig zijn. In de zwembaden zal niet meer dan 1 zwemmer per 10 vierkante meter worden toegelaten. In de LAGO-zwembaden wil dat zeggen dat er vooraf moet gereserveerd worden. Voorlopig wordt het zwemmen beperkt tot baantjes trekken. Ploeteren in het peuterbad of dobberen in de wildwaterbanen is nog niet toegestaan.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over zwembad De Nekker in Mechelen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen