Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Corona-pandemie doet behoefte aan noodhulp sterk toenemen: 235 miljoen mensen zullen hulp nodig hebben

235 miljoen mensen zullen volgend jaar behoefte hebben aan een vorm van noodhulp. Dat is liefst 40 procent meer dan vorig jaar, blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. De toename is vrijwel volledig te wijten aan de corona-pandemie. Voor het eerst sinds de jaren 90 zal extreme armoede toenemen. Dubbel zoveel mensen dreigen te sterven aan honger en ziektes. 

235 miljoen mensen zullen volgend jaar nood hebben aan humanitaire hulp. "Als al die mensen in één land zou wonen, zou dat de op vier na grootste natie ter wereld zijn", zo schetst VN-noodhulpcoördinator Mark Lowcock het sombere beeld.

De scherpe stijging -40 procent méér dan vorig jaar- is vrijwel volledig toe te schrijven aan de corona-pandemie, die in de meest kwetsbare landen in de wereld een slachting heeft aangericht. "In nauwelijks negen maanden heeft COVID-19 decennia van menselijke ontwikkeling in gevaar gebracht," schrijft Lowcock op Twitter. 

Wat is de VN precies? Onderstaande video legt het uit in 1 minuut (tekst gaat daaronder voort):

Videospeler inladen...

"Somberste en grauwste perspectief"

Het jaarlijkse overzicht van de VN-hulporganisaties, dat normaal gesproken aangeeft waar de noden het hoogst zijn als gevolg van onder meer conflicten, natuurrampen en klimaatverandering, laat zien dat de coronapandemie vooral de mensen treft die het al het slechtst hebben. 

AFP or licensors

"De pandemie heeft ieders leven overhoop gehaald, in elke uithoek van de planeet", zegt Lowcock. "Maar zij die al moeite hadden om het hoofd boven water te houden, zijn buitenproportioneel hard getroffen door de stijging van de voedselprijzen, het opdrogen van inkomsten, het onderbreken van vaccinatieprogramma's en de sluiting van scholen."

"Het beeld dat we schetsen is het somberste en grauwste perspectief op humanitaire nood voor de komende tijd dat we ooit hebben gegeven." 

Vrees voor extreme armoede en hongersnoden

Voor het eerst sinds de jaren 90 zal extreme armoede naar verwachting weer toenemen. De levensverwachting daalt, en het jaarlijkse dodental als gevolg van hiv, tuberculose en malaria kan verdubbelen. 

"Wellicht het meest alarmerend is de dreiging van de terugkeer van hongersnood, mogelijk op meerdere plekken", zegt Lowcock. Hongersnoden leken tot het verleden te behoren, maar volgens de VN kan het aantal mensen in acute hongersnood kan eind dit jaar stijgen tot 270 miljoen. Dat is een toename van 82 procent ten opzichte van vóór de pandemie.  

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De door oorlog verscheurde landen Syrië en Jemen hebben de grootste nood aan humanitaire hulp. Ook landen als Congo, Afghanistan, Burkina Faso en Ethiopië zijn erg kwetsbaar. 

De VN doet een oproep om ruim 35 miljard euro op te halen om de ergste noden te lenigen. Dat is meer dan het dubbele van de 17 miljard dollar die dit jaar werd ingezameld. "Samen moeten we de middelen inzamelen en solidair zijn met mensen in hun donkerste uur van nood", zegt VN-hoofd Antonio Guterres in een verklaring.

Meest gelezen