45-tal jobs bedreigd bij betonbedrijf Echo in Houthalen-Helchteren en Genk

Een derde van de 137 jobs bij betonbedrijf Echo in Houthalen-Helchteren en Genk staat op de helling. Dat heeft het bedrijf afgelopen vrijdag gezegd tijdens een bijzondere ondernemingsraad.

In de vestiging van Houthalen-Helchteren gaat het zowel om arbeiders als bedienden. In Genk gaat het enkel om bedienden. "De directie heeft gezegd dat het te maken heeft met overcapaciteit op de markt en dat er een prijzenoorlog is tussen de producenten", zegt Yannick Urbain, vakbondssecretaris bij ABVV. "Maar de directie haalde ook de coronacrisis aan als reden. Er zijn minder werven, dus welfels die Echo maakt voor die werven zijn ook minder nodig."

De werknemers zijn zeer teneergeslagen

Yannick Urbain, ABVV

De werknemers reageren aangeslagen. "Na de bijzondere ondernemingsraad zijn de mensen naar huis gegaan, maar gisteren hebben ze het werk hervat", gaat Urbain verder. "Maar ze zijn natuurlijk zeer teneergeslagen."

Het is ook niet de eerste keer dat er ontslagen vallen. "In 2013 is Echo overgenomen door de Ierse multinational CRH en zijn er 130 jobs verdwenen." De vakbond zit morgen samen met de directie. "Onze intentie is om zoveel mogelijk jobs te redden en voor de mensen die nog blijven werken, willen we dat ze in een werkbare situatie kunnen blijven werken."

Meest gelezen