Matthias Feyen

"Aangespoelde" Antwerpenaar schrijft boek met tips voor wie aan zee gaat wonen

Walter Van den Branden heeft een boek geschreven vol tips voor mensen die naar zee verhuizen na hun pensioen. Zelf ging hij 7 jaar geleden in Oostende wonen. "Doe zelf de moeite om je te integreren", zegt hij.

Het is een bekend fenomeen aan de kust: veel mensen uit het binnenland komen na hun pensioen aan zee wonen. Walter Van den Branden is ook zo iemand. Hij komt uit Lint in de provincie Antwerpen en kwam 7 jaar geleden, samen met zijn vrouw Gusta, in Oostende wonen. Walter is dus "aangespoeld". En dat is ook de titel van het boek dat hij heeft geschreven. Daarin geeft hij tips voor wie aan zee wil komen wonen.

In de eerste plaats is het belangrijk om een goede locatie te kiezen. "We kozen niet voor een appartement met zicht op zee, maar wonen wel dicht bij het centrum. Zowel de zee als het stadscentrum met de winkels en horeca zijn op wandelafstand. En thuis vinden we toch rust."

(Lees voort onder de foto)

Adriaan Huys

Vooroordelen

"West-Vlamingen zijn stug" en "Antwerpenaren zijn dikke nekken": het zijn clichés en vooroordelen. "Maar ze leven wel", zegt Walter. "Zeker als Antwerpenaar moet je moeite doen om je te integreren aan zee. Maar eenmaal Oostendenaren je wat kennen, valt het eigenlijk best goed mee. Oostende heeft een rijk verenigingsleven en dat is de beste manier om mensen te leren kennen."

Tot slot heeft Walter nog een tip die te maken heeft met het tyische zeeklimaat. "We hebben onderschat hoe hard het hier kan waaien. Daarom dragen we altijd genoeg kleren, ook in de zomer."

Meest gelezen