Acteur Stany Crets pleit voor versoepeling rond begrafenissen na dood moeder: "Een wonde die moeilijk te helen zal zijn”

Op 85-jarige leeftijd is de moeder van acteur Stany Crets overleden. In een veelgelezen afscheidspost op sociale media drukt hij zijn verdriet uit. Niet alleen om de dood van zijn moeder, maar ook om het ontbreken van een waardige begrafenisplechtigheid. “Dit slaat een wonde die moeilijk te helen zal zijn”, zegt Crets die vraagt om snelle versoepelingen van de coronamaatregelen voor begrafenissen.  

Stany Crets legt in “De wereld vandaag” op Radio 1 uit waarom hij naar buiten kwam met zijn noodkreet. “Mijn moeder had een terminale ziekte. Ik was dus al langer afscheid aan het nemen van haar. Maar nu het zo ver is, moet je plots vaststellen dat het echte afscheid niet kan. Op dat moment word je met de neus op de harde realiteit van vandaag gedrukt. Je begint familie en vrienden te bellen. Sommige mensen zal je mogen zien tijdens de plechtigheid, maar met afstand, met mondmasker. Zoiets is absoluut geen echte afscheidsviering. Dit slaat bij mij een wonde die moeilijk te helen zal zijn. Je kan immers maar één keer afscheid nemen.”

Beluister hier het pakkende interview met Stany Crets (en lees verder onder de audio):

“vertrouw de mensen eens wat meer”. 

De koffietafel vindt Crets zo mogelijk nog belangrijker dan de eredienst. “Niet alleen zou een volwaardige plechtigheid moeten kunnen, ook de koffietafel. Waar je kan napraten, waar je herinneringen kan ophalen. Men vraagt de mensen steeds om gezond verstand te gebruiken. Maar men geeft ze niet de marge om dat gezond verstand te gebruiken. Ik denk dat mensen wel degelijk gecontroleerd en gedisciplineerd een echte plechtigheid plus koffietafel kunnen bijwonen, dat mensen in dit soort omstandigheden echt wel hun gezond verstand gebruiken.”

Stany Crets richt zich tot de beleidsmakers. “Als jullie om vertrouwen vragen, vertrouw ons dan ook wat meer. Ik ben niet de man die morgen op de barricade zal kruipen voor versoepelingen. Natuurlijk moeten de cijfers omlaag. Maar er zijn echt wel gevallen waar het hart moet spreken. Een begrafenisplechtigheid moet op serene en fijne manier kunnen. Hoe moeilijk kan het zijn om een koffietafel toe te laten met pakweg 15 mensen? Waarschijnlijk zal er nu wel iemand opstaan die komt zeggen dat er dan drie pintjes zullen gedronken worden. Dan zeg ik: “vertrouw de mensen eens wat meer”. 

Dit is zo persoonlijk en kan iedereen diep treffen

“Want met mensen kunnen praten is in deze omstandigheden zo broodnodig. Gisteravond zat ik aan tafel met mijn vrouw en zoon over mijn moeder te praten. Toen realiseerde ik, dit is wat afscheid nemen is. Anekdotes vertellen, goede en zelfs slechte herinneringen ophalen. Maar wat met familie, met neven, nichten, vrienden, buren, met iedereen die het ook zou willen delen? Ik weet dat elkaar vastpakken nog beter zou zijn. Maar dat vraag ik niet eens in deze omstandigheden.”

Stany Crets hoopt heel snel op aanpassingen van de coronamaatregelen als het gaat over begrafenisplechtigheden. “Wie ook beslist, politici, virologen of experten, hier durf ik het hebben over draagvlak. Dit is zo persoonlijk en kan iedereen diep treffen.”

Meest gelezen