Echtgenote VUB-gastdocent Djalali smeekt België om hulp: "Begrijp dat zijn leven echt in gevaar is" 

De Zweeds-Iraanse professor Ahmadreza Djalali is deze namiddag rond half drie overgebracht naar een andere gevangenis, in de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran. Dat is slecht nieuws, omdat het kan wijzen op een nakende executie van de gastdocent aan de VUB.  Al moeten we er rekening mee houden dat het Iraanse manoeuvre chantage is om druk te zetten op België. Djalali's vrouw slaakt een noodkreet.

Na een afscheidstelefoontje met zijn vrouw, vorige week, houden waarnemers rekening met het scenario waarbij het doodvonnis van  professor Djalali wordt uitgevoerd. Volgens Vida Mehrannia, de echtgenote van Djalali, kan de houding van de Belgische overheid evenwel een beslissende rol spelen. 

De redactie telefoneerde vanavond met echtgenote Vide Mehrannia, die in Zweden verblijft. "België, alstublief, help mijn man", zegt ze. "Begrijp dat zijn leven echt in gevaar is.  Contacteer Teheran, praat met de verantwoordelijken daar.  Wij hebben twee kinderen die hun papa al meer dan vier jaar niet gezien hebben."

Volgens Wies De Graeve van mensenrechtenorganisatie Amnesty International kunnen de komende uren beslissend zijn : "Wij kunnen bevestigen dat er een bevel gegeven is om dokter Djalali over te brengen van de Evin-gevangenis waar hij al een week in eenzame opsluiting zat naar een gevangenis  waar effectief executies uitgevoerd worden, dus wij vrezen voor de komende uren, de situatie is bijzonder urgent."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De echtgenote van Djalali belde eerder vandaag met de advocate die haar man verdedigt, en die zou haar gezegd hebben dat Iran de executie van Djalali koppelt aan het proces tegen een Iraanse diplomaat, dat op dit ogenblik in ons land loopt. De diplomaat, Assadollah Asadi, wordt ervan beschuldigd een terroristische aanslag voorbereid te hebben. Volgens de advocate van Ahmadreza Djalali hebben de Iraanse autoriteiten haar gezegd dat de situatie slechter wordt omdat "België moeilijk doet over Asadi."

Het is niet de eerste keer dat Iran de uitvoering van een doodvonnis koppelt aan een gevangenenruil. Eerder deze week liet Iran nog de Australisch-Britse academicus Kylie Moore-Gilbert vrij in ruil voor de vrijlating van drie Iraanse gevangenen.

Meest gelezen