Gouverneur Decaluwé wil openluchtcafés verbieden in West-Vlaanderen "We gaan geen verkapte kerstmarkten toelaten"

Horecazaken zullen in West-Vlaanderen geen alcohol meer mogen verkopen vanop het terras of aan het raam. Dat zegt gouverneur Decaluwé. Het verbod zou vrijdag al moeten ingaan.

De voorbije weken verkopen meer en meer horecazaken meeneemdrankjes, maar klanten blijven vaak ter plekke hangen om die op te drinken. Daardoor worden het bijna openluchtcafés en dat is niet de bedoeling, zegt gouverneur Carl Decaluwé: "Anders zitten we in de kortste keren met een verkapte kerstmarkt en dat is verboden. Alcohol zorgt ook voor een aantal problemen op het vlak van samenscholingen. Dat zeggen een aantal burgemeesters mij. We moeten proberen om uniform over de hele provincie hetzelfde beleid voeren."

Vrijdag zou het verbod moeten ingaan. Er moet nu eerst nog worden onderzocht wat er wettelijk moet gebeuren om de regel in te voeren.

Geen extra foodtrucks of eetkraampjes in Brugge

De gouverneur bekijkt ook om de verkoop van niet-alcoholische dranken en eten wat aan banden te leggen. Brugge gaat dat nu al doen om te voorkomen dat er een wildgroei ontstaat aan foodtrucks en eetstandjes op terrassen en pleinen. Eten bestellen en afhalen in restaurants en koffiehuizen moet kunnen, maar steeds meer horecauitbaters willen dit uitbreiden en dat is minder vanzelfsprekend, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V): "Er komen heel veel vragen binnen van horecazaken die oliebollen, hotdogs of pizza willen verkopen op hun terras. Dan komen we in een soort van wintermarkttoestand en dat kunnen we niet hebben."

Horecazaken die al een vergunning hadden om bijvoorbeeld wafels of broodjes te verkopen aan het raam, mogen dit blijven doen. Maar het is niet de bedoeling dat klanten die ter plaatse consumeren.

Meest gelezen