AFP or licensors

Bloemen en kaarsen voor slachtoffers van doelbewuste aanrijding in Trier

In Trier heeft een herdenkingsceremonie plaatsgevonden voor de slachtoffers van de aanrijding gisteren. Een 51-jarige Duitser reed toen doelbewust in op mensen in een voetgangerszone. Vijf mensen zijn daarbij om het leven gekomen, onder wie een baby van negen weken oud en de vader van het kind. De dader was onder invloed van alcohol en zou met psychische problemen kampen.

Honderden mensen in de Duitse stad Trier hebben deelgenomen aan een ceremonie om de slachtoffers van de aanrijding die de stad gisteren opschrikte, te herdenken. De aanwezigen staken kaarsen aan en legden bloemen neer aan de Romeinse stadspoort Porta Nigra, niet ver van de locatie waar de wagen inreed op de voetgangers. 

Inwoners leggen bloemen neer en steken kaarsen aan ter ere van de slachtoffers van de aanrijding.
AFP or licensors

"Trier rouwt, Trier lijdt, maar Trier geeft niet op", sprak de burgemeester van Trier Wolfram Leibe. Samen met de premier van de deelstaat Rijnland-Palts Malu Dreyer legde hij een krans neer bij het monument op de Hauptmarkt  van de stad om de slachtoffers te eren. "We rouwen met de families van de overledenen en bidden voor de gewonden", sprak Dreyer. "Ze zullen de gevolgen van die vier dodelijke minuten een heel leven lang met zich meedragen. Niets, absoluut niets kan deze brutale en vreselijke misdaad rechtvaardigen."

De burgemeester van Trier Wolfram Leibe spreekt op de herdenkingsceremonie
AFP or licensors

Baby van 9 weken overleeft aanrijding niet

Rond 14 uur gisterenmiddag reed de bestuurder van een grijze terreinwagen met een hoge snelheid in op de voetgangerszone in de binnenstad van Trier, tot hij werd klemgereden en gearresteerd door de politie. 

Bekijk hier beelden van het incident en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Er vielen  vijf doden, onder wie een baby van negen weken oud. Ook de 45-jarige vader van het kind kwam om het leven. De moeder heeft het wel overleefd, maar ligt met haar zoontje van anderhalf van hetzelfde gezin in het ziekenhuis. Er zijn ook nog 12 andere gewonden, van wie sommige er erg aan toe zijn.

De voetgangerszone werd een tijdlang afgezet. Politie en hulpdiensten, ook helikopters, kwamen massaal ter plaatse. 

Onder de dodelijke slachtoffers is een baby van negen weken oud en de 45-jarige vader van het kind.
AFP or licensors

Verdachte onder invloed

De bestuurder is een 51-jarige Duitse man uit de buurt van Trier. Hij werd kort na de feiten opgepakt en zijn voertuig werd in beslag genomen. 

Hij handelde met kwaad opzet, maar volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat zijn gruwelijke daad is ingegeven door religieuze of politieke motieven. De zaak wordt dus niet behandeld als een terreuraanslag.

De man had een grote hoeveelheid alcohol in zijn bloed. De politie onderzoekt of hij psychiatrische problemen had. "Het lijkt erop dat we te maken hebben met een verdachte met mentale problemen, maar we mogen niet te vroeg conclusies trekken," zegt burgemeester Wolfram Leibe.

De auto van de man stond ingeschreven onder een andere naam en was vermoedelijk geleend. Hij had de voorbije nachten in de auto doorgebracht en lijkt ook geen vast adres te hebben. De man stond ook niet bekend bij de politie.

Bekijk hier beelden uit Trier na de moordende rit:

Videospeler inladen...

De gruweldaad, hoewel ditmaal niet ingegeven door politiek-religieuze motieven, roept herinneringen op aan de aanslag van december 2016 in Berlijn. Een vrachtwagen reed toen in op de kerstmarkt, waarbij 12 doden vielen en meer dan 50 gewonden.

Trier ligt in het westen van Duitsland, dicht bij de grens met Luxemburg. De stad telt zo'n 110.000 inwoners.

Bekijk hieronder het verslag uit het journaal over de doelbewuste aanrijding die aan vijf mensen het leven kostte en lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Meest gelezen