Archieffoto Beaufort

Blankenberge stapt volgend jaar opnieuw in kunstproject Beaufort 

De stad Blankenberge neemt opnieuw deel aan Beaufort. Dat is een evenement dat om de 3 jaar moderne kunst toont langs onze kust. Beaufort wordt betaald door de deelnemende gemeenten en door Westtoer, het toerismebedrijf van de provincie West-Vlaanderen.

Blankenberge en Beaufort, ze hebben op zijn zachtst gezegd een bewogen relatie. Beaufort werd in 2003 opgericht. In de editie van 2009 veroorzaakte een werk dat in Blankenberge werd tentoongesteld commotie bij de inwoners van de badstad. Ze vonden het kunstwerk maar een krot (zie foto onderaan), maar dat was ook de bedoeling van de kunstenaar Robert Kusmirowski die er een kopie van een Poolse krotwoning had nagebouwd. In de editie van 2012 hebben vandalen dan een ander kunstwerk gekraakt en beschadigd. Het was een volkswagenbusje, een installatie van Martine Feipel en Jean Bechameil. De "Blankenbergse malcontenten" eisten de actie op en vonden dat dit soort kunst weggegooid geld was. 

Succes en kritiek

Beaufort heeft vele vurige bezoekers, die het parcours met de fiets of de kusttram afleggen, maar er was al die jaren ook tegenstand en niet alleen in Blankenberge. Knokke-Heist pastte voor de editie van 2012, omdat het gemeentebestuur geen inspraak had in de keuze van de kunstwerken. In 2015 kregen de gemeenten en steden zelfs de helft van het geld terug dat ze in het project hadden gestopt. Tijdens de laatste editie in 2018 was Blankenberge wel de enige badplaats die niet deelnam aan Beaufort en volgens het huidige stadsbestuur had de culturele en toeristische sector van de stad daar achteraf dik spijt van.

(Lees voort onder de foto)

Archieffoto Beaufort

"Blij dat we erbij zijn"

De Blankenbergse schepen van Cultuur en Toerisme, Alfons Monte (N-VA), windt er geen doekjes om: hij is blij dat Blankenberge er weer bij is. "Ja, we zagen dat het echt een gemiste kans was dat we de vorige keer niet hebben meegedaan. Zowel de toeristische dienst als het cultuurcentrum hebben mij, van zodra ik schepen werd, op het hart gedrukt dat we weer moesten deelnemen aan Beaufort. Ze wilden niet nog eens meemaken dat ze constant aan toeristen moesten uitleggen dat Blankenberge niet meedeed."

Blankenberge zal 2 werken tonen. Eén heeft het stadsbestuur zelf mogen kiezen. Het andere werk wordt voor het stadsbestuur een verrassing. Blankenberge heeft een budget van 75.000 euro uitgetrokken. Provinciebedrijf Westtoer zal de investering verdubbelen. 

Meest gelezen