Reporters

Burenbemiddelaar moet conflicten tussen buren in Stabroek en Kapellen helpen oplossen

 

Politiezone Noord, in Stabroek en Kapellen, zet een burenbemiddelaar in om conflicten tussen buren helpen op te lossen. “Uit ervaring weet ik dat een burenbemiddelaar vaak een meer kalmerend effect heeft dan een politieagent. Van die laatste verwacht men vaak dat die meteen een kant zal kiezen”, zegt buurtbemiddelaar Aline Bauwens.

 

 

Aline Bauwens is criminoloog, forensisch psycholoog en gaat vanaf nu ook aan de slag als burenbemiddelaar in Stabroek en Kapellen. “Vorig jaar verhuisde ik naar Kapellen. Tijdens de eerste golf van de coronacrisis viel mijn werk als bemiddelaar bij bedrijven stil”, vertelt Bauwens. “Mensen uit de buurt vroegen mij vaker om te komen bemiddelen als ze problemen hadden met buren. Toen heb ik de politie gecontacteerd om te kijken of ze een samenwerking zagen zitten.”

 

De grootste misvatting is dat bemiddelaars meteen met een oplossing komen. Mijn eerste en belangrijkste taak is om het contact tussen de buren te herstellen

Aline Bauwens, buurtbemiddelaar

Nog voordat Bauwens startte als burenbemiddelaar, waren er al een vijftal aanmeldingen. “Dat gaat dan voornamelijk over parkeerproblemen of buren die klagen over geluidsoverlast door bouwwerken.”

Volgens Bauwens kan zo’n burenbemiddelaar soelaas bieden. “Uit ervaring weet ik dat een bemiddelaar vaak een meer kalmerend effect heeft dan een politieagent. Van die laatste verwacht men vaak dat die meteen een kant zal kiezen. Al is de grootste misvatting wel dat bemiddelaars meteen met een oplossing zullen komen. Mijn eerste en meest belangrijke taak is het contact tussen buren herstellen. In tijden van corona is dat niet evident, maar het kan bijvoorbeeld telefonisch gebeuren.

Geëscaleerd

Volgens Bauwens valt er niet in elke zaak te bemiddelen. “Als een conflict te fel geëscaleerd is en men zit bijvoorbeeld al in een juridische strijd verwikkeld, dan is het lastig om nog rustig met elkaar te praten. Toch zullen we altijd proberen om tot een oplossing te komen.”

Meest gelezen