Videospeler inladen...

China zet met succes robot op de maan om gesteente te gaan ophalen, de eerste missie in haar soort sinds de jaren 70

China zegt dat de maanrobot die het naar de maan stuurde om er gesteente op te halen, er met succes is geland. Het is de eerste keer sinds de jaren 70 dat dit (met deze specifieke opdracht, red.) nog eens is gebeurd, voegde de Chinese regering eraan toe. 

Volgens Chinese media is de Chang'e 5, zoals het ruimtetuig heet, met succes geland op de voorziene plaats. Meer details zijn nog niet bekend. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De Chang'e 5 was op 24 november gelanceerd vanop het eiland Hainan, in Zuid-China, in de Long March 5-raket. De maanlander moet nu twee dagen lang proberen om in de maanbodem te boren om er rotsen en puin te verzamelen. Er wordt gehoopt om 2 kilogram op te halen, met de bedoeling om meer te weten te komen over de geschiedenis van de maan. 

Het staal zou dan naar een ruimtecapsule worden gebracht en zo terugkeren naar de aarde. Als het allemaal lukt, zou het de eerste keer zijn sinds de Sovjets in de jaren 70 dat er maanrotsen naar de aarde worden gebracht. Voordien hadden de Amerikanen met het Apollo-ruimteprogramma al honderden kilo's meegenomen tussen 1969 en 1972. 

Deze nieuwe expeditie past in China's ambitieuzere ruimteplannen. Zo is er ook een missie onderweg naar Mars en is het ook de bedoeling om mensen naar de maan te sturen. 

Bekijk hier beelden van de succesvollle landing:

Videospeler inladen...

Meest gelezen