Lafargue Raphael/ABACA

Premier De Croo sluit versoepelingen voor eindejaar uit: "We houden ons aan de afspraak van het Overlegcomité"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) is niet van plan om versoepelingen van de coronamaatregelen toe te laten met het oog op de eindejaarsperiode. Dat vertelt hij aan VRT NWS in een reactie op de insinuaties van PS-voorzitter Paul Magnette en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez dat daarover kan worden gesproken als de cijfers gunstig blijven evolueren.

"We hebben vrijdag (op het Overlegcomité, red.) een beslissing genomen", zegt De Croo. "Daarbij hebben we de drempel afgesproken waar we moeten onder gaan voor we versoepelingen kunnen doorvoeren. Alle modellen tonen aan dat we die drempel begin januari halen. Als we de huidige maatregelen aanhouden, kunnen we dan naar versoepelingen kijken."

"Als we allemaal samen, alle regeringen samen, op vrijdag een beslissing nemen, dan gaan we daar op dinsdag toch niet over twijfelen? Als we een beslissing nemen, dan houden we ons daar aan. Dat lijkt me de logica zelve."

Paul Magnette: "Niets is ooit onmogelijk"

Gisteravond liet Bouchez wél nog een opening op LN24. "Indien de cijfers de goede richting blijven uitgaan, is er geen reden om de maatregelen niet te versoepelen", zei hij. In de kranten van SudPresse roept hij vandaag op niet mordicus vast te houden aan stellingnames. "Je kan toch niet geen menselijkheid aan de dag leggen als de situatie blijft verbeteren."

"Niets is ooit onmogelijk", zei Magnette op zijn beurt op de RTBF-radio. "Mochten we vaststellen dat de cijfers de komende dagen erg duidelijk verbeteren, waarom zouden we dan niet evalueren? Het heeft geen enkele zin strikter te zijn dan noodzakelijk."

800 besmettingen per dag

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zit alvast op de lijn van De Croo. In "De afspraak" legde hij gisteravond uit dat binnen het Overlegcomité drie criteria zijn afgesproken waaraan moet worden beantwoord alvorens over ernstige versoepelingen kan worden gepraat: het dagelijkse aantal besmettingen moet 14 dagen onder de 800 per dag, en dat moet nadien drie weken zo blijven. Ook moet het aantal ziekenhuisopnames onder de 75 per dag en beide indicatoren moeten een dalende trend vertonen, aldus de minister. Ook zondag sloot Vandenbroucke een last minute versoepeling voor de feestdagen uit.

Meest gelezen