Jurgen Eeckhout

Dieven stelen twee vissersbootjes in Meetjesland op twee dagen tijd: "Ze zijn op verkenning geweest" 

Dieven hebben eind vorige week op twee verschillende plaatsen in het Meetjesland telkens een vissersboot met trailer gestolen. De politie is een onderzoek gestart, maar voorlopig is er nog geen enkel spoor.

Visser Hubert en zijn beste vriend zouden vorige week vrijdag samen varen met de "Ilyo",  een vissersboot die vernoemd is naar de kleinzoon van Hubert.  Vrouw Sibylla vertelt bij Radio 2 Oost-Vlaanderen hoe enthousiast haar man was over de uitstap. "Ze hadden de boot heel de dag al klaargemaakt. 's Avonds ging mijn man nog even kijken of alles in orde was. De boot stond nog gewoon in de voortuin." De volgende ochtend schrok Hubert zich een hoedje. " 's Morgensvroeg was de boot verdwenen samen met de trailer."

Het lijkt erop dat de dieven eerst de buurt hebben verkend op zoek naar boten

Sibylla Teerlinck

Tweede boot

Een dag later gebeurde net hetzelfde met een andere boot in Balgerhoeke, bij Eeklo. De eigenaars van de tweede gestolen boot hadden hem net op het droge geplaatst zodat die binnen kon voor onderhoud. Sybilla vermoedt dat de dieven moeten verkend hebben in de omgeving: "Het lijkt erop dat ze specifiek in de regio hebben rond gekeken om boten te kunnen stelen", zegt de vrouw. "We hebben wel echt pech, want normaal staat onze boot altijd achter een schutting uit het zicht. Een keer staat hij in de voortuin en wordt hij gestolen."

(lees verder onder de foto)

De man van Sybilla, Hubert, vist al 30 jaar in de Noordzee voor de Nederlandse kust. Een echte passie is het: "Hij doet dat al jaren met zijn beste vriend. Die moet nog een jaartje werken en dan zou hij, net als mijn man, met pensioen gaan. Ze keken er allebei erg naar uit", vertelt de vrouw. "Elke keer dat het mooi weer zou zijn, gingen ze samen erop uit trekken. Nu komt er een drastisch einde aan zo'n mooie hobby."

30.000 euro

De boot en de twee bijhorende motoren kosten samen zo'n 30.000 euro. "Dat is een bedrag dat we niet zomaar kunnen neerleggen, en zeker op 71-jarige leeftijd kunnen we niet gewoon een nieuwe boot kopen", zegt Sibylla nog.

De politie is een onderzoek gestart, maar er is voorlopig nog geen enkel spoor van de daders. De "Ilyo" is wit-geel van kleur en is van het boottype Jumbo 475. De gestolen boot in Balgerhoeke heet "Saltshaker" en heeft een motor van 115 PK. Meer details over de boten en alle tips zijn welkom bij de lokale politie.

kasto80

Meest gelezen