Domus Medica: "5 jaar na moord op huisarts blijft geweld tegen zorgverleners toenemen"

Na de moord op huisarts Patrick Roelandt tijdens een huisbezoek exact 5 jaar geleden, is het aantal geregistreerde geweldplegingen tegen zorgverleners nog gestegen. Dat zegt huisartsenvereniging Domus Medica, dat spreekt van een toename van ruim 30 procent in 4 jaar tijd. Domus Medica roept de overheid op om werk te maken van nultolerantie voor geweld tegen zorgverleners. 

Precies 5 jaar geleden, op 1 december 2015, bracht een patiënt huisarts Patrick Roelandt om tijdens een huisbezoek. In de nasleep van de feiten werd de "Patrick Roelandt Anti-Agressiegroep" opgericht, een groep die geweld tegen zorgverleners een halt wil toeroepen. De groep reikt ieder jaar ook een veiligheidsprijs uit aan huisartsenkringen en wachtposten die concrete initiatieven nemen om de veiligheid te verhogen. 

Problemen nog niet verdwenen

Maar 5 jaar later zijn de problemen dus niet minder actueel. Terwijl Justitie in 2015 nog 174 geweldplegingen tegen medische zorgverleners optekende, was dat aantal in 2018 opgelopen tot 234, een stijging van meer dan 30 procent. Ook daarna zou die stijging zich nog doorzetten, maar die cijfers zijn nog niet officieel, klinkt het bij Domus Medica. Mogelijk speelt een grotere bewustmaking ook wel een rol bij de toename.

Bij het nationaal meldpunt voor agressie tegen artsen, dat uitgaat van de Orde der Artsen, kwamen volgens Domus Medica de voorbije jaren gemiddeld 285 gevallen van agressie per jaar binnen. Meestal ging het om verbale agressie (138), gevolgd door psychische (69), fysieke (45) en seksuele agressie (6).

"Werkelijk aantal agressiegevallen allicht nog hoger"

Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica, zegt dat de aangegeven gevallen nog een onderschatting zijn. Zo zijn tussen mei en november 2020 slechts zeven extra gevallen gemeld. "Artsen die met geweld te maken krijgen, hebben soms gewoonweg niet de tijd om de melding door te geven", zegt Van Giel in een perscommuniqué.

 Van Giel roept artsen op om alle geweldfeiten te melden bij het nationaal meldpunt voor agressie tegen artsen van de Orde der Artsen. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wordt gevraagd om zijn beleidsverklaring dringend om te zetten in wetgeving en zo werk te maken van nultolerantie voor agressie tegen hulpverleners.

 "Geweld tegen medische zorgverleners is onaanvaardbaar. Wie dergelijk geweld pleegt, moet voor de strafrechter verschijnen." Domus Medica vraagt de minister van Justitie om de daad bij het woord te voegen en de wetgeving hieromtrent dringend aan te passen", besluit Van Giel.

Meest gelezen