©Jose Luis Pelaez Inc/Blend Images LLC

Genk krijgt Zorgcentrum na Seksueel Geweld: "Slachtoffers vinden daar alle hulp onder één dak"

Het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk krijgt een Zorgcentrum na Seksueel Geweld. In het centrum zullen slachtoffers van seksueel geweld alle zorg op 1 plaats kunnen krijgen. En er zal ook altijd iemand van de politie beschikbaar zijn.

Vanaf 2022 zullen slachtoffers van seksueel geweld in Genk terechtkunnen op 1 plaats om alle zorg te krijgen die ze nodig hebben. Dat schrijft het Belang van Limburg vandaag. De slachtoffers kunnen er zich dag en nacht aanmelden, voor medische en psychische zorg. En voor ondersteuning door de politie. 

"Tot nu toe was dat anders", zegt urgentiearts Pieter Jan Van Asbroeck. "Slachtoffers kwamen vaak eerst op spoed terecht en daar moesten we zeggen dat ze eerst naar de politie moesten gaan om klacht in te dienen. Daarna moesten ze terugkomen en dan werd er een seksuele agressieset afgenomen (waarmee bewijsmateriaal wordt verzameld, nvdr) en moesten ze soms nog eens terug naar de politie." Door alles op 1 plaats te organiseren, wordt dat nu dus veel eenvoudiger. In Brussel, Gent en Luik zijn er ook al zulke zorgcentra.

1.000 slachtoffers per jaar

Het Zorgcentrum na Seksueel Geweld zal vanaf 2022 ondergebracht worden op de bovenste verdieping van een nieuw gebouw op de campus van het ZOL. Daar kunnen slachtoffers 24 uur op 24 terecht, op alle dagen van de week. Ze kunnen zich via de ingang spoedgevallen aanmelden, op afspraak of via de politie. Een speciaal opgeleide forensisch verpleegkundige zal hen dan opvangen en de nodige zorg opstarten. Dokter Van Asbroeck verwacht dat er in het centrum tot 1.000 slachtoffers per jaar kunnen geholpen worden, vanuit heel Limburg.  

Meest gelezen