József Szájer was lid van de christendemocratische en conservatieve EVP-fractie in het Europees Parlement.
AFP or licensors

Hongaars EU-parlementslid stapt op na lockdownfeestje in Brussel: "Orbán zal moeite hebben om christelijke waarden uit te leggen"

József Szájer, een Europarlementslid van de Hongaarse conservatieve regeringspartij Fidesz, heeft ontslag genomen nadat hij door de politie betrapt is tijdens een verboden feestje in het centrum van Brussel. 25 mensen lapten daarbij de coronaregels aan hun laars. Volgens het parket had de man ook drugs in zijn bezit. Het nieuws brengt de Hongaarse premier Viktor Orbán zwaar in verlegenheid op het Europese toneel, zeggen correspondenten.

Afgelopen vrijdagavond werd de Brusselse politie opgeroepen wegens nachtlawaai in de Steenstraat in Brussel. De agenten ontdekten ter plaatse dat er een feestje aan de gang was boven een bar. Er waren 25 mensen aanwezig. De politie heeft processen-verbaal opgesteld voor alle aanwezigen voor het niet naleven van de coronamaatregelen in ons land.

Over de identiteit van de aanwezigen geeft het parket weinig commentaar, ook niet over de aard van het feestje. Volgens sommige (Hongaarse) media zou het om een seksfeestje van homoseksuele mannen gaan. De aanwezigen zouden naakt geweest zijn toen de politie het feestje stillegde, maar dat wil politie noch parket bevestigen. In elk geval heeft een vooraanstaand Hongaars politicus intussen bekend dat hij aanwezig was op het - zoals hij het noemt - privéfeest.

Het gaat om József Szájer, een Europarlementslid van de Hongaarse Fidesz-partij van premier Viktor Orbán en daardoor ook deel van de Europese Volkspartij waar ook CD&V in zit (al is Fidesz momenteel nog altijd geschorst uit de EVP). In een verklaring op zijn website (die op het moment van schrijven plat ligt) legt Szájer uit dat de Brusselse politie ook voor hem een proces-verbaal opstelde en hem nadien naar zijn huis bracht.

Het Europarlementslid betreurt ten zeerste dat hij de coronamaatregelen in ons land overtreden heeft. "Dat was onverantwoordelijk van mij. Ik ben klaar om de straf daarvoor te ontvangen", schrijft hij. De man heeft afgelopen weekend ook al ontslag genomen als Europarlementslid. Toen was dat onverwacht, intussen is duidelijk waarom hij dat deed. "Daarmee heb ik persoonlijke en politieke conclusies getrokken", schrijft hij.

Naast Szájer zouden ook een aantal diplomaten op het feestje aanwezig zijn geweest.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Drugs in bezit

Szájer ontkent in zijn verklaring dat hij drugs nam tijdens het feestje. Volgens de politie is ter plaatse een xtc-pil gevonden, schrijft hij, maar de politicus ontkent dat die van hem is. "Ik heb de politie aangeboden om meteen een drugstest af te nemen, maar dat hebben ze niet gedaan."

Opvallend: uit de meest recente communicatie van het Brusselse parket valt op te maken dat hij wel degelijk op drugs is betrapt. "Een voorbijganger meldde aan de politiediensten dat hij een man had zien vluchten langs de regenpijp; hij kon deze man aanwijzen. De man had bebloede handen, mogelijk had hij zich verwond bij de vlucht. In zijn rugzak werden verdovende middelen gevonden. Deze man kon geen identiteitsdocumenten voorleggen. Hij werd naar zijn woonplaats begeleid, waar hij zich aan de hand van een diplomatiek paspoort identificeerde als S. J. (geboren in 1961)", is te lezen in een mededeling van het parket.

Naast een proces-verbaal voor het overtreden van de coronamaatregelen kreeg hij daarom ook een proces-verbaal voor het overtreden van de drugswet. (De tekst gaat voort onder de foto.)

József Szájer staat bekend als een vertrouweling van de Hongaarse premier Viktor Orbán (hier op de foto).

Vertrouweling van Orbán

De zaak komt ongetwijfeld ongelegen voor de Hongaarse premier Viktor Orbán. Szájer geldt als een vertrouweling van de premier en was een van de stichtende leden van Fidesz. "Hij is een trouwe bondgenoot van Orbán", zegt Hongaars correspondent Sándor Zsíros in Brussel in "Terzake". "Hij was erbij toen Hongarije tegen het communisme vocht en is een bekende figuur in Brussel."

"Wat hem echt interessant of belangrijk maakt, is dat hij meeschreef aan de nieuwe grondwet in Hongarije die een echt anti-LGBT-document is (LGBT staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender, red.). De regering van Orbán neemt echt standpunt in tegen holebi's en transgenders." Szájer zou bovendien zelf de passage over het "huwelijk tussen man en vrouw" in de Hongaarse grondwet scherper gesteld hebben

"Als Szájer homofeestjes bijwoont, is dat echt een schandaal in Hongarije. Het internet ontploft er echt. Veel mensen praten erover, er zijn veel onlineartikels en reportages op radio en tv. De nationale media of de media met banden met de regering, brengen het nieuws dan weer erg summier. Ze geven mee dat Szájer zijn excuses heeft aangeboden omdat hij zijn familie heeft beledigd, maar ze gaan niet in op de details."

Bekijk hier het gesprek met Sándor Zsíros in "Terzake" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Christelijke waarden"

"Het nieuws is hier als een bom ingeslagen", zegt correspondent Stefan Bos in Hongarije op zijn beurt, "want zijn partij vindt families heel belangrijk en het gezin wordt als de hoeksteen van de samenleving beschouwd. Ook door hun strenge houding tegenover homo's vindt men dit (het gedrag van Szájer, red.) hypocriet."

Volgens Zsíros zal het schandaal rond Szájer binnen Hongarije echter weinig impact hebben op Orbán of zijn regering. "Zulke zaken waaien na een paar dagen over. We hebben al een gelijkaardig schandaal gehad met de Hongaarse ambassadeur in Peru die bij een zaak rond kinderpornografie was betrokken en er was nog een ander schandaal met een lokale burgemeester, ze komen en gaan."

"Orbán zal het veel moeilijker hebben wanneer hij naar Brussel komt en de confrontatie met de leiders van de andere landen van de Europese Unie moet aangaan over de volgende begroting." Zoals bekend blokkeert Orbán die begroting, net als het coronaherstelfonds. "Hij zegt dat hij de christelijke waarden in zijn land en in Europa vertegenwoordigt. Nu zijn nauwe bondgenoot Szájer bij dit schandaal is betrokken, zal hij veel moeite hebben om uit te leggen hoe hij die waarden juist verdedigt."

Meest gelezen