Tweede lockdown veroorzaakt veel meer depressieve en eenzame gevoelens: 3 jongeren getuigen 

Hyperventilatie, eenzaamheid en gebrek aan perspectief: die woorden plakken steeds meer Vlaamse jongeren op zichzelf. "We moeten ons ernstige zorgen maken over onze adolescenten en jongeren (15-25-jarigen)", zegt Inez Germeys, hoogleraar psychologie aan de KU Leuven. "Zeker jongeren die het wat moeilijk hebben met sociale vaardigheden lopen meer risico op psychische problemen." Vandaag is het exact 1 maand na de start van de 2de lockdown.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

We moeten ons ernstige zorgen maken over onze adolescenten en jongeren, tussen 15 en 25, in deze COVID-tijden. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven. Vooral de tweede lockdown, die nu exact 1 maand geleden begon, kan voor extra problemen zorgen op het vlak van de geestelijke gezondheid. Dat zegt professor Inez Germeyns van de KU Leuven. 

Niets evenaart echt fysiek contact.

professor Inez Germeyns, KU Leuven

"Deze tweede lockdown maakt alles moeilijker omdat er op dit moment minder perspectief is én omdat de solidariteit in de samenleving flauwer is. Jongeren hebben baat bij online contacten, maar niets evenaart echt, fysiek contact."

Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 5 jongvolwassen al matig tot ernstige psychische klachten heeft. Post-corona, begin april 2020, werd een deel van die adolescenten opnieuw bevraagd. Ze blijken na 4 weken lockdown eenzamer te zijn. Uit andere internationale studies blijkt  dat de angstgevoelens toenemen. Ook uit een rondvraag van VRT NWS bij Vlaamse psychologen blijkt dat jongeren steeds meer angst en depressieve gevoelens hebben.

Maar wie zijn die jongeren en jongvolwassenen om wie we ons zorgen moeten maken? "Het gaat over velen" vertelt Germeys. "Ook voor wie in een warme thuissituatie opgroeit en een goede relatie heeft met zijn ouders. De situatie lijkt voor velen uitzichtloos." 

Videospeler inladen...

Dat heel wat jongeren worstelen met gevoelens van angst en isolatie blijkt uit onderstaande getuigenissen die VRT NWS kon verzamelen. 

Nora, 20 jaar, heeft angstaanvallen

Nora is 20 jaar, studeert farmacie aan de UGent. Nora is altijd een goede studente geweest, een met een rijk gevuld sociaal leven en een warm en veilig gezin. Behalve wat stress voor de examens was er geen vuiltje aan de lucht. Tot in maart van dit jaar, kort na de eerste lockdown. Nora kon niet meer naar de les, niet meer op café, geen scouts. Alles ging op slot. Nora zat thuis tussen haar vier muren en studeren ging niet meer. Ze vertelt in deze video dat ze plots angstaanvallen kreeg:

Videospeler inladen...

Ondertussen gaat het goed met Nora. Ze slaapt weer alleen, de studies lukken en ze gaat nog regelmatig naar haar psycholoog. Ze kan nu veel beter relativeren. 

Tuur, 16 jaar, mist sociaal contact

Er zijn lockdownfeestjes, jongeren die uit de bol gaan, maar dat gaat over een klein deel. De meeste jongeren houden zich wél aan de coronamaatregelen, zoals Tuur. Voor hem viel de eerste lockdown in het voorjaar nog mee, maar nu begint het echt door te wegen. School, ontspanning, met vrienden afspreken, alles gebeurt in dezelfde kamer, de studeerkamer. Tuur vertelt in deze video dat hij zijn gewone leven mist:

Videospeler inladen...

Sibrecht, 18 jaar, neemt medicatie tegen duistere gedachten

Sibrecht haalde zijn diploma middelbaar in juni en begon enkele maanden geleden aan zijn studie psychologie. Sibrecht had vroeger last met sociale contacten leggen, maar dankzij zijn psychologe geraakte hij daarvan af. Afgelopen zomer ging hij nog met vrienden op vakantie, maar enkele weken na de start aan de universiteit ging het mis vertelt hij in deze video: 

Videospeler inladen...

Mensen echt zien, niet via een scherm

Hoe kunnen we jongeren nu echt helpen? Online contacten zijn volgens het onderzoek van Inez Germeys zeer positief voor het psychisch welzijn van jongeren, maar het is zeker geen volwaardige vervanging van échte contacten legt ze in deze video uit:

Videospeler inladen...

Het onderzoek naar geestelijke gezondheid loopt nog steeds. Zo is er een grote internationale studies waarbij  meer dan 100.000 personen uit 40 landen wereldwijd betrokken zijn. Er worden nog steeds deelnemers aan deze studie gezocht. Hebt u interesse, klik dan hier

Meest gelezen