De minister praat via een videoscherm vanop het politiekantoor met een magistraat op het parket.
Radio 2

Justitieminister Van Quickenborne wil Limburgs snelrecht uitrollen in heel België

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil Project M installeren in alle 27 parketten van België. In Limburg is daar 3 jaar geleden mee gestart. Bij project M worden kleine delicten op zeer korte tijd afgehandeld, het gaat dan vaak om geweld. Maar sinds de tweede lockdown staan ook veel overtredingen van de coronamaatregelen bovenaan deze vorm van snelrecht.

“Ik noem het Project M ook wel het Limburgs lik-op-stukbeleid”, vertelt minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD). “Dat moet ons inspireren." Een verdachte wordt geconfronteerd met iemand van het parket, fysiek of via een videoverbinding. "Hij of zij wordt daar de les gespeld en krijgt dan te horen of er een dagvaarding volgt. Dat is het antwoord dat mensen verwachten van justitie, want zo worden de slachtoffers vergoed en worden daders sneller veroordeeld”, aldus de minister.

Limburgs snelrecht in alle Belgische parketten

Vincent Van Quickenborne wil Project M nu uitrollen in heel België. “Limburg inspireert, zeker wat dit betreft”, vertelt de justitieminister. “We willen dit uitrollen bij alle parketten in het land. We gaan ook investeren in videoschermen zodat er contact kan zijn tussen de verdachten en het parket. We gaan ook investeren in snelrechtkamers en in degelijke infrastructuur, want zij moeten werken met moderne communicatieapparatuur om dit mogelijk te maken.”

Mensen die al voor de tweede keer tegen de coronalamp lopen, moeten voor een magistraat verschijnen via Project M

Magistraat Pieter Strauven

In de lijst van zaken die via deze vorm van snelrecht worden behandeld, staan bovenaan ook overtredingen van de coronamaatregelen. “De coronadossiers hebben voor een bijkomende werklast gezorgd”, vertelt Tinne Van den Brouck van politiezone Carma. “Want alle overtredingen van de coronamaatregelen zijn bij de M-afdeling van de politiezone terechtgekomen.” 

Ook bij het parket valt de grote toename van de hardleerse coronaovertreders op. Pieter Strauven van het Limburgse parket: “Sedert november merken we dat mensen die eerder al een coronaboete kregen, zich opnieuw niet aan de maatregelen hebben gehouden. Die zijn al tegen de coronalamp gelopen en hebben al een minnelijke schikking betaald. Als ze nu opnieuw betrapt worden, verschijnen ze via Project M voor de rechter.”

Meest gelezen