© VRT - Jokko

Ook de kijkers eren hun favoriete nieuwsanker: "Oma zei altijd: ik hoop dat jij later iemand wordt als Martine"

Na de lofbetuigingen voor Martine Tanghe van collega's en oud-collega's, van politici en zelfs van de koning krijgt ook onze kijker het woord. Het dankregister voor Martine op de website van de VRT loopt sinds gisteravond over van de hartverwarmende berichtjes, ook vanuit het buitenland. Een kleine bloemlezing.

Van het Amerikaanse Texas tot de Franse Gironde, van New York tot Amsterdam: het is niet eens een overdrijving dat de berichten in het dankregister op VRT.be voor de kersvers gepensioneerde Martine Tanghe van over de hele planeet binnenstromen. En ze zijn hartverwarmend, die berichten.

Lof is er - uiteraard - voor haar taalgevoel. "Het was nog één keertje genieten van dat perfécte Nederlands van jou", schrijft Guy Joosten. "Heerlijk helder, altijd in dat rustgevend ritme, de perfecte intonatie en ar-ti-cu-la-tie. Emoties in perfecte beheersing maar toch duidelijk geroerd als het 'moest', niet moest zonder meer want het was altijd duidelijk gemeend... en gemeend duidelijk."

"Als klein meisje deed ik alsof ik u was", schrijft Femke Verbruggen. "Met een zelfgeschreven journaal in de werkkamer van mijn grootvader. U gaf me de liefde voor onze mooie taal. Bedankt mevrouw, voor die warme herinnering." 

"De beste nieuwslezer aller tijden", verwoordt Lieve Lamberts het. "Met kop en schouders boven alle andere. (...)" En dan nog een compliment dat overal lijkt terug te keren: "Voor mij was niet je mooie taalvaardigheid het belangrijkste maar wel je natuurlijk en medelevend voorkomen."

Herbekijk hier de reacties van kijkers die we toonden in het laatste Journaal van Martine Tanghe: 

Videospeler inladen...

"Schalks en sexy"

Ook Greet Van Belle uit New York weet nog wel wat moois op te sommen: "Je zachte stem en toch kordaat, je zo mooi en zo vlot Nederlands, je intonatie, melancholisch en schalks en sexy, je franke zelfzekere rustpunten. (...) Bovenal zette je, door op jouw unieke manierde feiten te presenteren, tot bezinning aan. In die zin was het nieuws met jou bijna het omgekeerde van 'the news', het had iets kunstzinnig. "

Als jij ons het nieuws vertelde, kon ik dat alles net iets beter aan

Kijker Karin Spreutels

Medeleven, uitstraling, emotie: het zijn woorden die meermaals terugkomen over Martine Tanghe. "Naast het professioneel gepresenteerde nieuws ontroerde mij de blik na iets exceptioneels bij het einde van het journaal: medemenselijkheid, empathie", schrijf Mark Keja uit Amsterdam.

Of Brigitte Pauwels: "Ik weet nog dat, als je heel slecht, triestig nieuws bracht, je het emotionele van je gezicht kon lezen en je zelf hierdoor gepakt was. Maar toch ging je telkens op een zo professionele manier door, chapeau!"

(Lees verder onder de foto)

© VRT - Jokko

"Jouw taal en vooral jouw mimiek, die zoveel emoties toonden, zullen mij altijd bijblijven", laat Ann Van Loo weten. En Lili Waterlot meldt: "Ik keek er telkens weer naar uit jou het nieuw zien te presenteren, ik zal je taal, de blik in je ogen en je glimlach missen."

"Als jij ons het nieuws vertelde, kon ik dat alles net iets beter aan", zegt Karin Spreutels. "Als het door jouw warme stem in onze woonkamer werd gebracht, maakte die harde werkelijkheid mij net iets minder bang. Als jij, met je sprekende ogen en je veelzeggende mimiek de nieuwsfeiten bracht, kon ik het beter plaatsen."

Vloeken op tv

Jeannine Cuyckens noemt Martine Tanghe "een rolmodel voor alle generaties". Dat vindt ook Margot Bleys, die schrijft vanuit de VS. "Ik ben 28 jaar en groeide op zonder televisie in huis (mijn ouders hadden liever dat ik boeken las), maar bij ons oma konden wij altijd TV kijken. Zij zei vaak tijdens Het Journaal: 'ik hoop dat jij, wanneer je groot bent, iemand wordt als Martine, iemand die echt iets betekent voor de mensen'."

Het mooiste zou zijn dat je, net als Julie Andrews, ooit eens echt zou vloeken op tv

Kijker Olivier Dochez

"Ik heb vele nieuwsankers aan het werk gezien in Europa en daarbuiten en jij was zonder twijfel een van de beste op deze planeet", vindt Olivier Dochez. "Geniet van je pensioen en beloof af en toe nog een het nieuws of een verkiezingsshow aan elkaar te praten 'just because'. Maar het mooiste zou zijn dat je, net als Julie Andrews, ooit eens echt zou vloeken op tv. Want het is het enige dat we ooit gemist hebben en het zou de ultieme kers op een perfecte taart zijn."

Meest gelezen