© VRT - Jokko

Komt er binnenkort een Martine Tanghestraat in Aalter?

Gemeenteraadslid Mieke Schauvliege (Groen) wil graag een Martine Tanghestraat in Aalter. "Martine heeft al zo veel goede dingen gedaan en verdient een eerbetoon in haar geboorteplaats", klinkt het.

Bijna 2 miljoen mensen hebben gisterenavond gekeken naar het laatste journaal met Martine Tanghe. Na de uitzending werd het nieuwsanker langs alle kanten bedankt en geprezen voor haar carrière, maar nu rijst ook een leuk idee in Aalter. "Martine heeft nog in deelgemeente Bellem gewoond, aan het kanaal. Daar komt binnenkort misschien een nieuw fietspad. Waarom vernoemen we die straat niet naar haar?" klinkt het voorstel van gemeenteraadslid Mieke Schauvliege.

Ze heeft maar heel kort in Aalter gewoond, toch willen we haar eren
Mieke Schauvliege, gemeenteraadslid voor Groen in Aalter

Martine Tanghe heeft nochtans niet lang in Aalter gewoond. "Alleen tijdens haar kinderjaren", vertelt Schauvliege. "Het is dus niet zo dat ze nog veel in Aalter komt. Maar dat doet er eigenlijk niet toe, want Martine heeft in elke huiskamer, voor elke Vlaming iets betekend. Die nieuwe fietsstraat zou de perfecte gelegenheid zijn om de warme vrouw te eren."

Bovendien, vindt Schauvliege, zijn er in Aalter nog veel te weinig straten naar vrouwen vernoemd: "De enige vrouwelijke straatnamen die er zijn, zijn vernoemd naar heiligen. Dus het lijkt me een goed idee om daar verandering in te brengen. Ik hoop dat het gemeentebestuur op mijn voorstel ingaat."

Kan dat niet alleen postuum?

Een straat naar iemand vernoemen, wordt normaal pas gedaan na de dood van die persoon. "Om te vermijden dat die persoon na het eerbetoon nog iets doet dat niet door de beugel kan", verduidelijkt Schauvliege. "Maar ik kan mij niet voorstellen dat Martine Tanghe van het goede pad zal afwijken. Ze heeft ons al zo veel goede dingen getoond en verdient de erkenning."

kasto80

Meest gelezen