Lafargue Raphael/ABACA

LIVEBLOG - Premier De Croo sluit versoepelingen voor eindejaar uit: "Houden ons aan afspraak van Overlegcomité"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) zegt dat we geen verdere versoepelingen voor het eindejaar hoeven te verwachten. Volgens vaccinoloog Pierre Van Damme mogen we, "als alles goed gaat", de eerste vaccins volgende maand in ons land verwachten. De zogenoemde niet-essentiële winkels mochten weer hun deuren openen vandaag. En de winterkoopjes beginnen twee dagen later. Volg alle updates in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Premier Alexander De Croo (Open VLD): "Als we op vrijdag een beslissing nemen, dan gaan we op dinsdag toch niet twijfelen?"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) is niet van plan om alsnog versoepelingen van de coronamaatregelen toe te laten met het oog op de eindejaarsperiode. Dat vertelt hij aan VRT NWS in een reactie op de insinuaties van PS-voorzitter Paul Magnette en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez dat daarover kan worden gesproken als de cijfers gunstig blijven evolueren.

Lees meer in dit artikel:

Winterkoopjes starten op maandag 4 januari (en dus niet op zaterdag)

De winterkoopjes starten op maandag 4 januari 2021, niet op zaterdag 2 januari. Dat meldt minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). Door de koopjesperiode op een weekdag te laten beginnen, hoopt men drukte te vermijden.

Normaal gezien starten de winterkoopjes altijd op een zaterdag, in 2021 zou dat op 2 januari zijn. Om de grote drukte op een weekenddag te vermijden, is ervoor gekozen om de koopjes dit jaar te laten starten op maandag 4 januari. Een langer uitstel, zoals de zelfstandige modewinkels vroegen, komt er dus niet.

De traditionele sperperiode voorafgaand aan de solden gaat morgen van start. In die periode is het voor handelaars verboden om kortingen aan te kondigen op kleding, schoenen en lederwaren. Omdat de solden dit jaar een paar dagen later starten, is ook de sperperiode iets langer.

Handelaars moeten dan toch geen bewakingsagenten inschakelen

Uitbaters van grote winkels zullen dan toch niet verplicht een beroep moeten doen op vergunde bewakingsagenten om de toegangscontrole te organiseren. Winkelpersoneel zal de controle mogen doen, zo is vernomen bij het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Een stuk tekst in de vraag-en-antwoord-sectie van de overheidswebsite over de coronamaatregelen wekte vandaag wrevel op bij de handelaars. Uitbaters van winkels groter dan 400 meter zouden vergunde bewakingsfirma's moeten inschakelen voor hun toegangscontrole, zo stond er. Ondernemersorganisatie Unizo vond dat onbegrijpelijk, want het zou ondernemers "nog maar eens op extra kosten jagen".

Het kabinet-Verlinden zal de tekst aanpassen. Winkelmedewerkers mogen de toegangscontrole zelf doen, wat inhoudt dat ze bijvoorbeeld karretjes ontsmetten en mensen informeren over de mondmaskerplicht. Maar om mensen de toegang tot de winkel te kunnen weigeren, moeten ze wel nog steeds een gespecialiseerde bewakingsfirma inschakelen. Bij gebrek aan zo'n agent, kan het winkelpersoneel echter ook de politie bellen als er problemen zijn met opstandige klanten, luidt het.

Unizo-topman Danny Van Assche spreekt van een "belangrijke overwinning van de redelijkheid", en is minister Verlinden dankbaar.

Hongaars Europarlementslid neemt ontslag na lockdownfeestje in Brussel, parket: "Overtrad coronaregels én drugswet"

József Szájer, een Europarlementslid van de Hongaarse regeringspartij Fidesz, heeft ontslag genomen nadat hij afgelopen vrijdag door de Brusselse politie betrapt is tijdens een verboden feestje in het centrum van de hoofdstad. 25 mensen lapten er de coronaregels aan hun laars. "Ik betreur ten zeerste dat ik de coronaregels geschonden heb", reageert Szájer, "het was onverantwoordelijk gedrag." Volgens het parket had de man ook drugs in zijn bezit.

Lees meer in dit artikel:

Museum “Het Kunstuur” opent opnieuw in Mechelen na lockdown: “Opgelucht dat het weer kan”

In Mechelen is “Het Kunstuur” weer opengegaan. Het museum bestaat één jaar en moest op die korte tijd al twee keer de deuren sluiten door corona. De organisatoren zijn blij dat het museum weer open kan. “Ons concept was al coronaproof nog voor we van corona gehoord hadden”, klinkt het.

Lees meer in dit artikel:

Gentse artiesten strijden tegen eenzaamheid: "Covitesse 6 is een artistieke versnelling van solidariteit"

De culturele sector in Gent lanceert "Covitesse 6", een initiatief om eenzaamheid tegen te gaan met telefoontjes, deur-aan-deurinterventies en online activiteiten. "We springen in de bres voor het welzijn van de Gentenaar. We willen de mensen een beetje verstrooiing bieden in deze donkere tijden", zegt Frederik Sioen, coördinator van het Gents Kunstenoverleg.

Lees meer in dit artikel:

West-Vlaanderen wil "takeawayalcohol" verbieden

In West-Vlaanderen zullen horecazaken geen alcohol meer mogen verkopen in het portiek of kraampje voor hun zaak. Dat zegt Carl Decaluwé. De voorbije weken zijn meer en meer horecazaken takeawaydrankjes beginnen te verkopen, maar klanten blijven vaak ter plekke hangen om die op te drinken. Hierdoor ontstaan soms openluchtcafés en dat is niet de bedoeling. Het verbod op "takeawayalcohol" zou vrijdag moeten ingaan, maar de provincie wil eerst onderzoeken wat wettelijk moet gebeuren om de regel in te voeren.

Decaluwé wil overigens bekijken of hij de verkoop van niet-alcoholische dranken en etenswaren aan banden kan leggen. De stad Brugge gaat dat nu al doen om te voorkomen dat een wildgroei aan foodtrucks en eetstandjes op terrassen en pleinen ontstaan. Eten bestellen en afhalen in restaurants en koffiezaken moet kunnen, maar veel horecauitbaters willen dit uitbreiden en dat vindt burgemeester Dirk De fauw (CD&V) minder vanzelfsprekend.

"We krijgen veel vragen binnen van horecazaken die zeggen dat ze oliebollen, hotdogs of pizza's willen verkopen op hun terras", zegt De fauw. "Dan komen we in een situatie waarbij we een soort wintermarkt krijgen in Brugge en dat kan niet."

Horecazaken die al een vergunning hadden om bijvoorbeeld wafels of broodje aan het raam te verkopen, mogen dit blijven doen in Brugge, maar het is niet de bedoeling om die op de stoep of het terras van de zaak in kwestie op te eten.

Draag samen met je buren zorg voor egels en win een coronaproof buurtfeest

In Mechelen kan je een coronaproof buurtfeest winnen als je samen met je buren zorg draagt voor de egels. Het stadsbestuur organiseert samen met Natuurpunt ‘de langste egelstraat’. De bedoeling is dat zoveel mogelijk buren een kleine opening in hun tuinomheining voorzien, waardoor egels zich vrij kunnen bewegen van tuin naar tuin. Zo moeten de egels niet op straat komen en is er minder kans dat ze onder de wielen van een auto belanden.

Lees meer in dit artikel:

Schepen Volksgezondheid na alweer lockdownfeestje in Sint-Genesius-Rode: "Verwittig de politie als je feestje ziet"

De schepen van Volksgezondheid in Sint-Genesius-Rode, Anne Sobrie (Respect), roept inwoners op om lockdownfeestjes meteen te melden aan de politie. Afgelopen weekend moest de politie alweer een feest met tientallen mensen stilleggen in de gemeente. De schepen vindt het onverantwoord en wil dat de feestjes stoppen.

Lees meer in dit artikel:

Vaccinoloog Pierre Van Damme: "Als alles goed gaat, kunnen we in januari starten met vaccinaties"

Als alles goed gaat, kunnen we in de loop van januari starten met de eerste vaccinaties tegen het coronavirus voor prioritaire groepen. Dat zegt vaccinoloog Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen. Twee fabrikanten, Pfizer en Moderna, hebben een aanvraag ingediend bij het Europese Geneesmiddelenagentschap om hun vaccins op de markt te mogen brengen. Het agentschap beslist nog deze maand over het Pfizer-vaccin, en uiterlijk half januari over het Moderna-vaccin.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen