Mensen met een beperking sporten minder door lockdown: "Betrek hen bij je sportactiviteiten"

Terwijl de meeste mensen meer sporten sinds de lockdown ziet de organisatie G-sport Vlaanderen vzw dat mensen met een beperking steeds minder sporten en zo in een sociaal isolement belanden. Ze roept op om mensen met een beperking meer te betrekken tijdens sportactiviteiten.

Sporters met een beperking, de zogenoemde G-sporters, hebben door de lockdown niet altijd toegang tot hun reguliere sportfaciliteiten. Ze zijn vaak afhankelijk van andere mensen om op de sportlocatie te geraken of hebben nood aan extra hulp om de sport te kunnen beoefenen. En dat is in lockdowntijden niet evident.

Terwijl mensen zonder beperking net meer zijn gaan sporten afgelopen maanden blijkt uit een Nederlandse studie dat mensen met een beperking 60 procent minder zijn gaan sporten. En dat heeft een negatieve impact op hun welzijn: de conditie gaat achteruit, het mentale welzijn verslechtert, er wordt meer stress ervaren en het gemis aan sociale contacten valt zwaar.

“We merken duidelijk dat G-sporters minder zijn gaan sporten tijdens de lockdown”, zegt Nele Slabbinck van G-Sport Vlaanderen, de organisatie voor sporters met een beperking.

Sport en sociaal contact vallen weg

Lucas D'Hondt is een rolstoelbasketballer bij Zedelgem Lions en door corona heeft hij al maanden geen toegang meer tot zijn club: “Sporten tijdens corona doet voor iedereen deugd, maar is voor mensen met een beperking niet evident. De centra, zeker de indoorfaciliteiten, zijn vaak gesloten en G-sporters hebben dikwijls toch één of andere vorm van begeleiding of coaching nodig. Ook materialen als sportrolstoelen zijn voor ons nu niet voorhanden." 

Het is ook niet alleen de sport die nu wegvalt maar ook het sociaal contact. Napraten, iets drinken, ook dat is er niet meer bij. 

Lucas D'Hondt, rolstoelbasketter Zedelgem Lions

En dan is er nog het sociale aspect: "Het is ook niet alleen de sport die nu wegvalt, maar ook het sociaal contact. Napraten, iets drinken, ook dat is er niet meer bij. Ik roep dan ook iedereen op om te blijven bewegen en te zoeken naar alternatieven” zegt Lucas.

Lucas D'Hondt aan het oefenen

“Ga mee een stukje lopen, wandelen of fietsen”

G-sport Vlaanderen wil oproepen om mensen met een beperking te helpen sporten en dat kan heel eenvoudig: “Sport is ontzettend belangrijk voor het mentale en fysieke welzijn, zeker tijdens deze coronaperiode. Beweging kan echt het verschil maken. We willen dan ook vragen om G-sporters te betrekken bij de sportactiviteiten, en dit moet niet complex zijn. Ken je iemand in je omgeving met een beperking, betrek hem of haar dan in je sportactiviteiten indien mogelijk. Ga mee een stukje lopen, wandelen of fietsen of speel een potje voetbal op een pleintje”.

De organisatie onderstreept wel dat de veiligheidsmaatregelen gerespecteerd moeten worden: "Buiten mag je met vier sporten wanneer je afstand houdt en draag een mondmasker wanneer nodig."

Meer informatie over sporten met een beperking kan je vinden op www.gsportvlaanderen.be.

Meest gelezen