"Je laat geen afval in de woestijn achter": fotograaf zag 4 mannen mysterieuze monoliet in Utah neerhalen

Er lijkt een verklaring voor de mysterieuze verdwijning van de monoliet in de woestijn van Utah in de VS die daar al even mysterieus was opgedoken. Dat zegt een fotograaf die de ontmanteling naar eigen zeggen zag gebeuren. Volgens hem hebben vier mannen het ding neergehaald en in stukken met een kruiwagen afgevoerd. Mogelijk deden ze dat omdat ze het een vervuiling voor het landschap vonden.

Hij was afgelopen vrijdagavond even mysterieus verdwenen als hij op 18 november per toeval was ontdekt: de zuil of monoliet van metaal, vastgeschroefd op een afgelegen plek in de woestijn van Utah in de VS. Enkele dagen was onduidelijk wie het ding had weggenomen, maar fotograaf Ross Bernards uit Colorado schept nu duidelijkheid: hij zegt dat hij vrijdagavond zag hoe vier mannen het object ontmantelden (lees telkens door onder de foto's).

Foto: Ross Bernards

Samen met enkele vrienden was Bernards vrijdag naar de monoliet afgezakt om die uitgebreid te fotograferen. "We kwamen om 19 uur aan en hadden de plek een uur en veertig minuten voor ons alleen", schrijft hij. "Ik was een pauze aan het nemen nadat ik foto's van de monoliet in het maanlicht had genomen, toen we stemmen dichterbij hoorden komen."

"We overwogen om onze spullen te pakken en weg te gaan zodat de mensen die eraan kwamen de plek ook voor zich alleen zouden hebben. Ik keek op dat moment naar mijn horloge en zag dat het 20.40 uur was."

Foto: Ross Bernards

Vervolgens zagen Bernards en zijn vrienden vier mannen verschijnen, schrijft hij. "Twee kerels kwamen dichter en gaven de monoliet enkele duwen. Een van hen zei me: "Je hebt hopelijk je foto's kunnen nemen". Hij gaf de monoliet hierop een grote duw en die kantelde om."

"Hij riep zijn andere vrienden toe dat ze hun werktuigen niet zouden nodig hebben. De andere kerel die naast hem stond zei: "Dit is waarom je geen afval in de woestijn achterlaat". Toen kwamen ze alle vier dichter en duwden ze de monoliet bijna helemaal plat tegen de grond vooraleer die weer de andere richting uit te duwen. Op dat moment schoot de monoliet los en landde hij met een luide knal op de grond."

"Snel trokken ze de zuil in stukken uiteen. Terwijl ze die in een kruiwagen die een van hen had meegebracht wegvoerden, keek een van hun achterom naar ons en zei hij: "Laat geen sporen achter". Op dat moment was het 20.48 uur."

Foto: Ross Bernards

"Als je je afvraagt waarom we hen niet hebben tegengehouden, wel: het was hun goede recht om de zuil weg te halen. De volgende dag zagen we minstens 70 verschillende wagens (en een vliegtuig) die af en aan kwamen gereden, pardoes in het delicate woestijnlandschap."

"Niemand volgde een pad of elkaar. We konden mensen vanuit letterlijk elke richting zien komen in een poging de monoliet te bereiken, waardoor ze het onaangeroerde landschap voorgoed aantastten. Moeder Natuur is een kunstenaar, het is beter om de kunst in het wild aan haar over te laten."

Foto: Ross Bernards

Onderzoek

Het is niet duidelijk of het verhaal van de monoliet hiermee helemaal is verteld. Het kantoor van de sheriff van San Juan County had eerder laten verstaan dat het niet van plan was om de verdwijning van de monoliet te onderzoeken omdat niemand een klacht had ingediend. 

Om dit punt te onderstrepen, had het kantoor op Facebook een foto van 9 aliens als verdachten geplaatst (zie onder). Volgens The New York Times is het intussen van mening veranderd en wil het de zaak nu toch onderzoeken samen met het Bureau of Land Management, een federaal agentschap.

John McCracken

Intussen gonst het van speculaties wie de monoliet heeft gemaakt en wanneer die precies in de woestijn van Utah is geplaatst. Aanvankelijk wezen sommigen in de richting van John McCracken, een kunstenaar uit Californië die een voorliefde voor sciencefiction had en in 2011 stierf. 

Kunsthandelaar David Zwirner die zijn nalatenschap beheert, zei eerst dat het om een authentiek werk van McCracken ging, maar trok die verklaring later in en zei dat hij geen idee had wie de monoliet had gemaakt. Almine Rech die McCracken in haar galeries in Parijs en Brussel vertegenwoordigt, ontkent eveneens dat het om een van zijn werken gaat.

Roemenië

Toeval of niet: ook in Roemenië is inmiddels een mysterieuze zuil opgedoken die opvallende gelijkenissen met de verdwenen monoliet in Utah vertoont. Volgens lokale media staat die in de buurt van Piatra Neamț, de stad waar vorige maand nog tien coronapatiënten om het leven kwamen bij een brand in een ziekenhuis. Het is eveneens onduidelijk wie de zuil daar heeft geplaatst en waarom.

De zuil in Roemenië.
AFP or licensors
De zuil in Roemenië.
AFP or licensors
De zuil in Roemenië.
AFP or licensors

Meest gelezen