Museum “Het Kunstuur” opent opnieuw in Mechelen na lockdown: “Opgelucht dat het weer kan”

In Mechelen is “Het Kunstuur” weer opengegaan. Het museum bestaat één jaar en moest op die korte tijd al twee keer de deuren sluiten door corona. De organisatoren zijn blij dat het museum weer open kan. “Ons concept was al coronaproof nog voor we van corona gehoord hadden”, klinkt het.

“Het Kunstuur” is een initiatief van de broers Joost en Hans Bourlon. In het museum kunnen mensen in één uur tijd kennis maken met enkele kunstwerken. De werken krijgen telkens een inleiding door een bekende Vlaming die uitlegt waarom het werk hem of haar aanspreekt of waarom er een band tussen hen en het bewuste werk bestaat.

Een jaar geleden mocht het museum zijn eerste bezoeker ontvangen. Ondertussen moest het al tweemaal de deuren sluiten door corona. “We zijn opgelucht dat het weer kan en dat de mensen opnieuw iets kunnen beleven”, zegt initiatiefnemer Hans Bourlon. “Het Kunstuur” werd dan ook feestelijk geopend door minister Bart Somers. Ook Jonas Van Geel en Jelle Cleymans waren erbij en gaven een optreden.

Coronaproof

Een bezoek aan het museum dient op voorhand gereserveerd te worden en verloopt volledig coronaproof. Al heeft het museum daar niets voor hoeven te veranderen. Ons concept was al coronaproof nog voor we van corona gehoord hadden”, aldus Bourlon. “De deuren gaan automatisch open zodat niemand iets moet aanraken. Je ziet ook geen andere bezoekers, want je gaat zaal per zaal binnen en de bubbels schuiven ook telkens op.”

Meest gelezen