Boze contactberoepers organiseren begrafenisstoet naar huis premier De Croo: "Niet eerlijk dat wij niet mogen heropenen en winkels wel"

Op zondag 13 december organiseren verschillende kappers, fitnesscoaches, nagelstylisten en andere mensen met een contactberoep een begrafenisstoet naar het huis van Alexander De Croo (Open VLD) in Brakel. Ze willen op die manier protesteren tegen de strenge coronamaatregelen. 

Niet-medische contactberoepen mogen nog steeds niet uitgeoefend worden en dat maakt velen onder hen boos. Het initiatief van het protest komt van nagelstyliste Nathalie Vanhaesendonck van "Crazy Nails" in Machelen. "Samen met vijf andere zelfstandige nagelstylisten slaan we de handen in elkaar omdat we vinden dat het moet stoppen. We willen aan het werk, maar we mogen niet. Het is niet eerlijk dat wij nog altijd niet mogen heropenen en de winkels wel", vindt Vanhaesendonck. Omdat heel wat lotgenoten zware financiële moeilijkheden hebben door verschillende verplichte sluitingen, willen ze van zich laten horen. "Ook horeacauitbaters, kappers en schoonheidsspecialisten staan achter ons. We willen als één front laten zien dat het zo niet verder kan. Voor veel mensen is dit een drama."

Rouwkrans voor de premier

De actievoerders beloven dat ze de actie coronaveilig zullen organiseren. De stoet gebeurt dan ook met de wagen. "We rijden naar Brakel met onze eigen auto, blijven in de wagen en alles gebeurt op een veilige afstand van elkaar. We willen een symbolische rouwkrans achterlaten aan het huis van onze premier", aldus de boze nagelstyliste. "We hebben veel investeringen gedaan om coronaveilig te kunnen werken: mondmaskers, plexiglas, alcoholgel, noem maar op. Veel mensen slaan in paniek, want we hebben zelfs geen perspectief over wanneer we weer aan de slag mogen." 

Meest gelezen