Belga & Radio 2

Roeselare maakt reus van wielerheld Jempi Monseré

In Roeselare werken ze aan een nieuwe reus die het evenbeeld moet worden van de overleden legendarische wielrenner Jean-Pierre “Jempi” Monseré. Hij stierf in 1971 als wereldkampioen op zijn 22ste bij een verkeersongeval tijdens een kermiskoers.

Roeselare heeft een rijke reuzentraditie en telt op dit moment 17 reuzen, maar er kan nog altijd eentje bij. 20 jaar geleden werd de laatste reus Mamamillia geboren. In 2021 wordt de geboorte van Reus Jempi aangekondigd.

Juichende reus

Ze zijn nog volop bezig aan de nieuwe reus. Het hoofd is wel al geboetseerd op schaalmodel. Hij zal volgend jaar te zien zijn tijdens het WK wielrennen in Vlaanderen. Volgens John Huevaere van de Roeselaarse reuzenvereniging "Reusselare" wordt het een speciale reus: “Zijn armen zullen omhoog kunnen. Hij kan dus juichen zoals een coureur, die als winnaar over de finish rijdt. Het wordt ook geen cartooneske figuur: de kop van de reus zal realistisch zijn.”

De nieuwe reus krijgt tweevoudig wereldkampioen Freddy Maertens als peter. Hij was een heel goede vriend van Jean-Pierre Monseré. Het VTI en het SASK Roeselare maken het geraamte en het hoofd van de reus, Couture l’Eventail zorgt voor de kledij. Ook het museum KOERS en de Erfgoedcel TERF hebben een aandeel in deze nieuwe reus.

Meest gelezen