Ros Beiaard wordt opnieuw met jaar uitgesteld en zal pas in 2022 zijn ronde doen in Dendermonde

De Ros Beiaardommegang in Dendermonde wordt nog eens uitgesteld. De ommegang gebeurt maar 1 keer om de 10 jaar en dat zou normaal gebeuren op 24 mei dit jaar, maar door de coronacrisis werd het met een jaar uitgesteld. En nu wordt het nóg eens uitgesteld, naar 29 mei 2022. 

“Het was een moeilijke beslissing, maar we konden niet anders", zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V). "We zien dat voor het voorjaar nog heel wat evenementen afgelast worden en ook de vaccinaties zullen te laat komen." Mei 2021 komt duidelijk te vroeg voor de Ros Beiaardommegang. Want ook de voorbereidingen vragen enkele maanden de tijd, en ook die kunnen door de coronamaatregelen niet doorgaan zoals ze zouden moeten.

"We zouden met de voorbereiding moeten kunnen starten ten laatste in januari. Dan moeten de repetities kunnen beginnen. In de eerste plaats voor de pijnders, de mannen die het paard dragen.  Die zijn met 12 maar ze mogen maar met 4 samen komen op dit ogenblik", legt Piet Buyse uit. "Maar ook de muziekverenigingen, toneelverenigingen en figuranten moeten kunnen repeteren en dat komt allemaal in het gedrang"

Wij willen geen Ommegang hebben die we coronaproof moeten maken. We willen elkaar in de armen kunnen vliegen

Burgemeester Piet Buyse (CD&V)

Niet alleen de voorbereidingen komen in het gedrang, de beleving van de Ommegang zou ook niet hetzelfde zijn. "We willen geen Ommegang hebben die we coronaproof moeten maken. Waarbij we afstand moeten houden, waarbij we elkaar niet in de armen kunnen vliegen. Op anderhalve meter van elkaar moeten blijven, dat kan niet, dat is zo'n explosie van emotie", verzucht Piet Buyse.

Beluister hier het gesprek met Piet Buyse in "De ochtend" op Radio 1. De tekst gaat daaronder voort. 

BELGA/MAETERLINCK

2030 of 2032?

Het extra jaartje uitstel zal voor veel Dendermondenaars toch ook wel een opluchting zijn. Sommigen vreesden dat de Ommegang meteen naar 2030 zou verplaatst worden. Het Ros komt traditioneel immers elke tien jaar uit zijn stal, en als deze editie geschrapt wordt, kon het wel eens tot 2030 duren voor de volgende editie. Maar daar is dus geen sprake van. Als het virus het toelaat zal het Ros Beiaard in 2022 door de straten van Dendermonde trekken. 

Er is meteen ook al beslist dat de daaropvolgende Ommegang geen 10 jaar op zich zal laten wachten, maar slechts 8 jaar. Dus geen Ros in 2032 maar wel in 2030. 

kasto80

Meest gelezen