Ruim 80 academici vragen overheid om gezond leven écht mogelijk te maken: "Die ongezonde hap is altijd  dichtbij"

In een open brief roepen meer dan 80 wetenschappers en verenigingen de overheid op om concrete maatregelen te nemen die een gezondere levensstijl mogelijk maken. De coronacrisis heeft het belang daarvan nog eens scherp gesteld. Maar al te vaak schuift de overheid de verantwoordelijkheid daarvoor louter naar het individu, vinden de ondertekenaars. Dat is oneerlijk, klinkt het.

De coronacrisis heeft het belang van zo'n gezonde levensstijl nog eens in de verf gezet: mensen met obesitas, hart- en vaatziekten of diabetes zijn de voorbije maanden extra hard geraakt. "Dat is een bikkelharde realiteit. Zeker als je weet dat een gezonde levensstijl minstens 80 procent van hart- en vaatziekten en diabetes type 2, en 40 procent van de kankers kan voorkomen", staat te lezen in een open brief op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Meer dan 80 wetenschappers, artsen en middenveldorganisaties hebben de brief intussen al ondertekend.

"De voorbije maanden kwamen er een aantal goedbedoelde oproepen om gezonder te gaan leven", legt Loes Neven van het Vlaams Instituut Gezond Leven uit. "Het gezegde gaat: elk pondje gaat door het mondje. Je beslist uiteindelijk zelf wat je in je mond steekt. Maar niet voor iedereen is het even gemakkelijk om gezond te gaan leven."

Neven ziet onder meer een prijsdrempel: gezonde voeding is niet goedkoop en is zelfs duurder geworden. "Bewegen is ook niet voor iedereen evident: je moet gemakkelijk buiten kunnen, kinderen moeten kunnen spelen, fietsen, rennen in een veilige omgeving. Dus het is allemaal net iets gemakkelijker gezegd dan gedaan."

Gezondheidstoets

Daar komt nog eens bij dat de stap naar ongezond leven en eten belachelijk gemakkelijk is, zo staat er in de open brief. "Mensen worden voortdurend verleid tot het maken van ongezonde keuzes. Zo is die snelle, ongezonde hap áltijd en overal dichtbij. Denk aan de vele automaten vol ongezonde snacks in openbare ruimtes, de reclame op tv en het internet. Het stelt onze wilskracht voortdurend op de proef en op een zwak moment gaat elk normaal mens toch voor de bijl."

Daarom noemen de briefschrijvers het oneerlijk om voor een gezonde levensstijl enkel de individuele burger aan te spreken. "Al die preventieacties hebben een beperkt budget", zegt Neven, "En dan worden ook nog eens de foute acties genomen. We moeten veel meer inzetten op een gezonde omgeving waarin die gezonde levensstijl veel meer vanzelfsprekend worden."

Zij denkt aan een soort "gezondheidstoets" in elk beleidsdomein, van landbouw over fiscaliteit tot onderwijs. "We zien dat er tot nu toe slechts halfslachtige maatregelen worden getroffen. Maak nu eens een integraal plan van al die losse acties, met prioriteiten voor de doelgroepen die het het meest nodig hebben. Steevast vallen dezelfde groepen uit de boot en neemt de gezondheidsongelijkheid toe."

Meest gelezen