FOTO: De Nieuwstraat in Brussel

Druk in Brusselse Nieuwstraat, maar geen overrompeling bij heropening winkels: "Zaterdag wordt de echte stresstest"

De heropening van de winkels heeft voorlopig niet geleid tot een stormloop op de winkelstraten. Al was het wel behoorlijk druk in de Nieuwstraat in Brussel, waar een van de toegangen werd afgesloten. Heel wat lokale besturen hebben maatregelen genomen om de drukte onder controle te houden. De echte test zal dit weekend zijn, luidt het onder meer in Leuven en Antwerpen.

De VVSG (Vereniging van Steden en Gemeenten) meldt nergens grote problemen. "Alles verloopt op dit moment heel vlot, zowel in de kleinere gemeenten als in de grote steden. Al is het natuurlijk afwachten wat dit weekend en de komende weken zullen geven", zegt woordvoerder Nathalie Debast.

Volgens handelsfederatie Comeos, op basis van een korte rondvraag bij haar leden, is het beduidend drukker dan op een gewone dinsdag. Maar van een overrompeling lijkt geen sprake. "Alles verloopt met respect en inachtneming van de veiligheidsregels door zowel klanten als personeel. Er zijn nergens problemen gemeld", zegt woordvoerder Hans Cardyn.

"Het Journaal" ging een kijkje nemen op de Meir in Antwerpen. Bekijk de reportage hieronder (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Een gelijkaardig verhaal in Leuven, waar het erg rustig is op de Bondgenotenlaan. "Dat hoeft niet te verbazen op een natte dinsdagochtend", zegt burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) in "Het Journaal". "Dat geeft de mogelijkheid om rustig in te lopen voor de handelaars en de stadsdiensten."

"Zoals in alle centrumsteden zal nu zaterdag de grote stresstest zijn. Maar we zijn voorbereid. We gaan alles goed monitoren, en als het moet zullen we delen van de stad afsluiten."

Bekijk hieronder het gesprek met Mohamed Ridouani in "Het Journaal" (en lees voort onder de video): 

Videospeler inladen...

In de Brusselse Nieuwstraat hebben zich omstreeks het middaguur wel wachtrijen gevormd aan enkele winkels, onder meer bij kledingketens C&A en Primark (zie foto). Om iets voor 13 uur werd de toegang tot de winkelstraat, komende vanop het Muntplein, afgesloten om een te grote toestroom te vermijden. De shoppende mensen worden nu omgeleid, melden het kabinet van Brussels burgemeester Close (PS) en de lokale Brusselse politie.

De mensen die de Nieuwstraat toch nog op willen, moeten dat doen via andere ingangen aan het Rogierplein of zijstraten van de populaire winkelstraat. Om een overrompeling te vermijden, werkt de stad Brussel met een dynamisch telsysteem, werden er twee looprichtingen ingericht en zijn er extra stewards en politieagenten aanwezig.

"Het Journaal" ging ook kijken bij de grote baanwinkels aan de A12. De parkings staan behoorlijk vol, zo blijkt, maar lange wachtrijen waren er niet te zien:

Videospeler inladen...

Strenge regels

Na vier weken mogen de winkels dus opnieuw de deuren openen. Dat gaat wel gepaard met strenge maatregelen: zo blijft het verplicht om een mondmasker te dragen, moeten mensen alleen gaan winkelen (met uitzondering van minderjarigen van het eigen huishouden en personen die nood hebben aan begeleiding), en moet dat kort (niet langer dan 30 minuten, behalve op afspraak) gebeuren. Er mag ook maar een beperkt aantal klanten tegelijkertijd binnen. Grote winkels moeten voor toegangscontrole zorgen. De handelszaken zijn ook verplicht om handhygiënemiddelen ter beschikking te stellen en goed te verluchten.

Bekijk hier welke maatregelen de lokale besturen hebben genomen om het winkelen in hun stad of gemeente veilig te laten verlopen.

Meest gelezen