Van volwaardige bib naar 'huiskamerbib', inwoners van Kuringen bezorgd over schraler aanbod in de toekomst 

De toekomst van de bibliotheek van Kuringen beroert de gemoederen in de Hasseltse deelgemeente. Buurtbewoners maken zich ongerust over een bestek dat de Stad Hasselt heeft uitgeschreven bij de openbare aanbesteding. Daarin staat ondermeer te lezen dat de nieuwe “huiskamerbib” wel drie keer in oppervlakte zal inboeten, en dat er slechts een tijdelijke collectie beschikbaar wordt gesteld. Volgens schepen El Ouakili (Rood-Groen+) is er geen reden tot paniek, en blijft de bib bestaan.  

Omdat de huidige site aan vernieuwing toe is, komt er een concept waarbij de kinderopvang en de bibliotheek geïntegreerd zullen worden. “In het lastenboek lezen wij dat de nieuwe ruimte voor de bibliotheek slechts 300 vierkante meter zal meten”, stelt Jo Droogmans van het actiecomité in de wijk. “De zogenaamde huiskamerbib wordt opgevat als een polyvalente ruimte, die gedeeld moet worden met de kinderopvang. Verder maken wij op uit het bestek dat er geen permanente collectie aanwezig zal zijn, dat bezoekers de boeken enkel ter plaatse zullen kunnen inkijken en dat er geen personeel zal zijn. Wel kan men online een boek bestellen via de hoofdvestiging op het Dusartplein, en het enkele dagen later ophalen in de huiskamerbibliotheek. Maar dat gaat volgens ons helemaal voorbij aan de definitie van een bibliotheek.”

De schappen werden leeggehaald achter onze rug

Een anonieme buurtbewoner valt Droogmans bij. “Op dit moment is de vestiging in Kuringen een drukbezochte plek, met een uitgebreide catalogus, audiotheek en videotheek voor alle leeftijden. Er zijn krantentafels en computers met gratis internet die door veel mensen worden gebruikt. Kortom: de bib zorgt voor inclusie, verkleint de kenniskloof en de digitale kloof. Zoiets vervang je niet zomaar door een leeshoekje, onder het mom van een huisbibliotheek.” Nog een andere inwoner pikt daarop in. “Deze bibliotheek is een grote troef voor de ontwikkeling van kinderen. Waarom zouden we dat aanbod afnemen, net op het moment dat het zo schrijnend gesteld is met het algemene leesniveau? De schappen werden de voorbije tijd stiekem leeggehaald, zonder een woordje uitleg. Het voelt alsof we als burgers geen inspraak hebben over onze geliefde bibliotheek!”

Volwaardige bibliotheek

Schepen Habib El Ouakili ontkent de geruchten. “Er zullen wel degelijk boeken uit de fysieke collectie ontleend kunnen worden en er zal  vanzelfsprekend personeel aanwezig zijn. De bibliotheek in Kuringen blijft een volwaardige vestiging, die complementair is met de hoofdbibliotheek op het Dusartplein. Er zal volop ingezet worden op jeugd- en familiecollecties. Verder zal men er elk boek kunnen bestellen, en niet veel later ophalen. We gaan er als stad alles aan doen om met allerhande evenementen en projecten in te zetten op de gewenste leesbeleving in Kuringen."

De schepen voegt tenslotte nog toe dat er in Vlaanderen geen enkele stad is die twee "hoofdbibliotheken" met een identiek aanbod kan huisvesten. "Dat is organisatorisch onhaalbaar op langere termijn", vervolgt hij. "De bibliotheek van Kuringen en het Dusartplein zullen elkaar daarom als gelijkwaardige partners aanvullen.”

Meest gelezen