Toekomst voor ijspiste Kortrijk onzeker door corona: "We hebben hulp nodig, anders is het voorbij"

In Kortrijk is het onzeker of de nieuwe ijspiste aan de Gentsesteenweg zal kunnen blijven bestaan. De piste opende vorig jaar in een oude fabriek na de sluiting van Finlandia in Gullegem. Er is fors geïnvesteerd, maar door corona komt er te weinig volk. 

Veel zaken komen in financiële moeilijkheden door de coronamaatregelen. Ook ijsbaan "De Piste", die pas vorig jaar opende, voelt de financiële kater enorm. Volgens de zaakvoerder moet er heel snel, liefst deze week nog, geld binnenkomen of goed nieuws volgen. "Anders is het onherroepelijk voorbij", zegt hij. "De Piste" mag momenteel de deuren openen, zij het enkel voor kinderen tot 12 jaar. Maar omdat de mensen denken dat alles gesloten is, komt er amper volk. "Vorige week stond in een mededeling van de overheid dat alle ijspistes gesloten zijn", zegt zaakvoerder Kenneth Deryckere. "Op de meeste plekken klopt dat, maar wij zijn bijvoorbeeld wel nog open. We organiseren een soort gecoördineerde sportopvang, waar kinderen kunnen proeven van ijshockey en kunstschaatsen." 

We zijn wel degelijk open en organiseren een soort gecoördineerde sportopvang voor kinderen

Zaakvoerder Kenneth Deryckere

Ondertussen blijven de rekeningen wel binnenkomen. Omdat ze pas vorig jaar openden, hebben de zaakvoerders heel wat investeringen moeten doen. Ze investeerden zelf al zo'n 80.000 euro in de ijsbaan. Maar ze kunnen de tekorten niet zelf blijven dichten, zonder dat er geld binnenkomt. De vaste kosten voor de ijsbaan zijn dan ook erg hoog. Per maand gaat dat over zo’n 30.000 euro. Vooral het koelsysteem kost erg veel geld. 

In september kreeg "De Piste" zo’n 5.000 euro steun van de overheid. Dat wordt door de zaakvoerders enorm gewaardeerd, maar de huur van het oude fabriekspand, waar de ijsbaan in gevestigd is, alleen al kost 6.000 euro per maand. Stad Kortrijk had bij de opening al gezegd zo'n 10.000 euro per jaar te betalen voor de piste. De zaakvoerders hopen dat dat bedrag opgetrokken kan worden, gezien de uitzonderlijke omstandigheden. 

Winterseizoen kan nog iets goed maken

Los van eventuele steun hopen ze bij ijsbaan "De Piste" weer te mogen openen voor iedereen. "Op vlak van ventilatie is er geen probleem", zegt Deryckere. "We zetten de poorten open en er zijn blazers die op de ijsbaan blazen". De winter zou in elk geval veel goed kunnen maken. "De maanden die komen, zijn voor ons het topseizoen. Maar dan moet er heel dringend wat veranderen." 

In Kortrijk trainen zo'n 70 leden van de kunstschaatsclub en nog eens 120 leden van de ijshockeyclub. Die kunnen sinds de sluiting van Finlandia in Gullegem amper elders terecht. De ijsbaan in Brugge bijvoorbeeld is ondergebracht in een oud gebouw en is enkel open tijdens het weekend.

Meest gelezen