Vandenbroucke nog even de gebeten hond: "Ongelukkige uitspraak", vindt PS-voorzitter Magnette

Een uitspraak van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) over het sluiten van de niet-essentiële winkels blijft commotie veroorzaken. PS-voorzitter Paul Magnette betreurt ze en noemt ze "inhoudelijk fout en ongelukkig in de vorm", maar blijft wel achter de minister staan. Ze leidde ook tot gekissebis tussen de voorzitters van regeringspartijen SP.A en de MR.

Minister Vandenbroucke noemde winkelen afgelopen vrijdag in "Terzake" geen groot risico "als het op een heel goed gecontroleerde manier gebeurt" en kreeg prompt de vraag waarom de winkels dan gesloten moesten worden. "Omdat je op een bepaald moment een beetje een schokbeslissing moet nemen. Je moet een schokeffect krijgen. Op een bepaald moment moet je eigenlijk zeggen: den blok erop."

Het doet uitschijnen dat de minister en de regering in het algemeen die beslissing niet genomen hebben omdat er een groot risico op besmettingen bestond, maar veeleer om de andere maatregelen kracht bij te zetten.

Bekijk het interview met minister Vandenbroucke in "Terzake" (27/11/2020):

Videospeler inladen...

Een ongelukkige uitspraak, reageert nu ook PS-voorzitter Magnette. "Ik betreur die woorden. Ik vind dat ze inhoudelijk niet correct zijn en ongelukkig wat de vorm betreft." Volgens Magnette veroorzaken ze verwarring, "en dat is echt het laatste wat we nodig hebben". "We hebben nood aan een duidelijke lijn. Dat is wat alle regeringen sinds twee maanden samen proberen te doen."

Volgens Magnette geeft de uitspraak van Vandenbroucke de indruk dat het sluiten van de winkels voor niets is geweest en "sommigen zich voor niets hebben opgeofferd". Maar de maatregel heeft wel degelijk gewerkt, stelt Magnette. "We zien dat de curve naar beneden aan het gaan is."

De PS steunt de minister dan ook, ondanks de onhandige communicatie. Dat was ook te horen bij Brussels burgemeester Philippe Close: "We moeten het werk van de minister erkennen. Stop met te denken dat we een minister hebben die het slecht voorheeft met zelfstandigen."

Bekijk hier de reportage van "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

N-VA en MR kwaad op Vandenbroucke

Eerder deze week was er al de kritiek van Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever: "Als je de middenstanders ten gronde wil richten en het draagvlak voor maatregelen wil wegslaan, dan moet je het zo aanpakken." Ook oud-minister van Middenstand Denis Decarme van de MR liet verstaan dat Vandenbroucke de sector echt wel schade heeft berokkend.

De kritiek van de N-VA werd gepareerd door Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert, die er op wees dat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in De Tijd net hetzelfde had gezegd. Bovendien heeft die de maatregel mee goedgekeurd in het Overlegcomité.

Gekissebis tussen SP.A en MR

Ook SP.A-voorzitter Conner Rousseau steunde gisteravond in "Terzake" zijn minister. "Op het moment dat de tweede golf keihard toesloeg en de ziekenhuizen kreunden, moesten we op alle fronten de strijd tegen het virus kracht bijzetten. We moesten het virus bij zijn nekvel grijpen en het aantal contacten en op die manier ook het aantal besmettingen beperken."

Maar ook Rousseaus optreden veroorzaakte weer wrevel, met name bij MR-voorzitter George-Louis Bouchez. Verwijzend naar de kritiek van Ducarme op Vandenbroucke, zei Rousseau: "We kennen allemaal de aanpak van de MR tijdens de vorige regering: te snel versoepelen heeft ons in deze shit gestort."

Bouchez kroop meteen in zijn Twitterpen: "De MR heeft niet te snel versoepeld. Laten we sereen blijven praten over de maatregelen die nodig zijn om het virus te bestrijden", schreef hij. "Crisisbeheer met evenwicht tussen (mentale) gezondheid, solidariteit, economie en samenleving" is wat Bouchez wil zien. "Zonder symbolen."

Bekijk het interview met SP.A-voorzitter Conner Rousseau in "Terzake" (30/11/2020):

Videospeler inladen...

Bekijk hier het interview met Alexia Bertrand (MR) in "Terzake" (01/12/2020):

Videospeler inladen...

Meest gelezen