Videospeler inladen...

Mohamed (12) getuigt over vlucht uit Syrië naar Europa 5 jaar geleden: "Engste was de boot, ik viel vaak in het water"

Hoe beleeft een kind van 7 jaar een vlucht uit een oorlogsland, en nadien een barre tocht in een rubberboot naar Europa? Mohamed, een Syrische jongen, maakte het 5 jaar geleden mee, en vertelde zijn aangrijpende verhaal aan VRT-journalist Phara de Aguirre. Voor de Canvasreeks "Vijf jaar hier" volgde ze 18 mensen die tijdens de grote Europese asielcrisis in 2015 in ons land zijn aangekomen.

De familie Safi woont in Aleppo, wanneer de oorlog in Syrië uitbreekt. Ze vluchten met hun twee kinderen, Mohamed en Hala, naar Turkije, net als 3,6 miljoen andere Syriërs.

De leefomstandigheden in Istanbul zijn moeilijk, de vader vindt amper werk. Wanneer in 2015 een oom langskomt die naar Europa wil doorreizen, besluiten de ouders hun oudste zoon mee te geven. De ouders hebben niet voldoende geld om met het hele gezin naar Europa te reizen.

Mohamed is 7 jaar oud wanneer hij samen met zijn oom in een rubberboot de Egeïsche Zee oversteekt naar Griekenland. Ze reizen door naar België waar ze asiel aanvragen. Omdat Mohamed zo jong is en hier zonder zijn ouders verblijft, wordt voor hem een pleeggezin gezocht. Twee jaar na zijn vertrek wordt hij herenigd met zijn familie.

Ik verloor mijn schoen op zee. Ik vond een andere op het strand, een veel te grote en daar moest ik dan de hele tijd mee stappen

In 2015, het jaar van de grote Europese asielcrisis, vroegen 395 niet-begeleide kinderen, jonger dan 14 jaar, asiel aan in ons land. Het ging om 340 jongens en 55 meisjes die zonder hun ouders naar ons land gekomen zijn.

Voor het programma "Vijf jaar hier" volgde Phara de Aguirre Mohamed vijf jaar lang. Wanneer hij 12 was, wou hij vertellen hoe het was voor hem om te vertrekken uit Istanbul en in een rubberboot de zee over te steken. Bekijk hier zijn aangrijpende verhaal:

Videospeler inladen...

Hoe gaat het intussen met Mohamed? Hij zit in het zesde leerjaar en woont nu met zijn familie in Poperinge. Elke week gaat hij nog 1 keer slapen bij zijn pleeggezin. Wie het volledige verhaal van Mohamed wil bekijken, kan daarvoor terecht op VRT NU.  

Phara de Aguirre en haar team volgden 5 jaar lang 18 mensen die deel uitmaakten van de grote groep asielzoekers die in 2015 tijdens de grote asielcrisis in ons land zijn aangekomen. Een ongeziene stroom mensen zocht zich toen een weg naar Europa. Hoe gaat het nu met de mensen die toen in de rij stonden bij de Dienst Vreemdelingenzaken? Hebben ze asiel gekregen, zijn ze teruggekeerd, hebben ze de taal geleerd, werk gevonden, hoe doen de kinderen het? Wie of wat heeft hen geholpen tijdens hun jaren in België? 

De reeks "Vijf jaar hier" is de komende drie weken nog te zien op Canvas, telkens om 21.20 uur op Canvas, maar alle afleveringen zijn na uitzending ook terug te vinden op VRT NU

Meest gelezen