VUB-studenten helpen in UZ Brussel: "Familie van patiënten is erg dankbaar voor wat we doen"

Meer dan 430 VUB-studenten met een medische achtergrond hebben zich kandidaat gesteld om te gaan helpen in het UZ Brussel in Jette. 150 van hen worden al ingezet bij onder meer het rondbrengen van maaltijden en het vervoeren van patiënten. Op die manier kunnen ze de taken van het ziekenhuispersoneel verlichten. 

Het zorgpersoneel van het UZ Brussel in Jette krijgt hulp van studenten van de VUB. Het gaat om studenten geneeskunde, farmacie, verpleegkunde, psychologie en kinesitherapie. Zij helpen bij het vervoeren van patiënten, het uitdelen van bestellingen en maaltijden, en ze zorgen er voor dat patiënten in contact blijven met hun familieleden. 

We belden iedere ochtend met de familie om te vertellen hoe de nacht geweest was 

Peter De Rop is student-vrijwilliger. "Ik ben laatstejaarsstudent geneeskunde aan de VUB", vertelt Peter. "Het ziekenhuis zocht vrijwilligers met een medische achtergrond die wilden helpen. Ik heb enkele dagen meegeholpen op de dienst intensieve zorgen. Daar hield ik me bezig met de communicatie tussen de patiënt, de familie en de zorgverleners. De arts belt elke namiddag naar de familie om uitleg te geven over de behandeling en wij belden iedere ochtend met de familie om te  vertellen hoe de nacht geweest was. Het was fijn om te horen hoe dankbaar de familieleden waren met onze telefoon, ook al konden we soms maar weinig info geven."

Op het moment dat Peter zich kandidaat stelde als vrijwilliger, liep hij stage bij het UZ Brussel. "Maar toen was er die enorme stijging van de coronabesmettingen en werden alle ingrepen en consultaties geschrapt. Dan is meteen ook mijn stage stopgezet en door mezelf als vrijwilliger op te geven, kon ik mijn tijd toch nuttig invullen."

Meest gelezen