Videospeler inladen...

WHO hoopvol na daling besmettingen, maar waarschuwt: "Winst mag niet verloren gaan tijdens de feestdagen"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt voor het eerst sinds september met hoopvol nieuws: het aantal besmettingen met het coronavirus is wereldwijd gedaald, door de strenge maatregelen in Europa, zo klinkt het. "Maar die winst mag niet verloren gaan tijdens de feestdagen."

De inspanningen die Europese landen de voorbije weken hebben gedaan om het coronavirus in te dijken hebben geloond. Dat zegt de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie Tedros Gebreyesus. "Dat is goed nieuws, maar we moeten enorm voorzichtig zijn. Wat we hebben gewonnen, kan snel weer verloren gaan." 

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor gelatenheid. De feestdagen komen eraan en die zullen anders zijn dan normaal. "Volg de nationale richtlijnen", zegt de WHO, "en denk na of je wel zou reizen". Of skivakanties moeten worden verboden, daarover spreekt de organisatie zich niet uit. "De besmettingen vallen niet op de skipiste, maar op de luchthavens en bussen en bij de après-ski."

Brazilië en Mexico onrustwekkend

De Wereldgezondheidsorganisatie ziet het aantal besmettingen in de rest van de wereld nog altijd toenemen, net als het aantal sterfgevallen. Vooral de situatie in Mexico en in Brazilië is onrustwekkend, zegt topman Tedros Gebreyesus. In Brazilië is het aantal besmettingen van 2.500 naar 3.800 per dag gegaan. 

De Wereldgezondheidsorganisatie gaf ook een boodschap mee voor de aanpak van de gezondheidszorg in rijkere landen in het noorden. "Dat model werkt als een lagekostenmaatschappij", zei Mike Ryan, het hoofd van de humanitaire dienst. "Het is erop berekend om 95 tot 100 procent efficiënt te zijn. Daar betalen we nu de prijs voor", zegt Ryan. Volgens hem is er geen extra capaciteit ingebouwd in het systeem. Veel regeringen in het noorden vinden dat gezondheidszorg te veel kost en de economische groei tegenhoudt. Dat moet dringend herbekeken worden om nieuwe ziektes te kunnen aanpakken. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen