Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

De papieren edities van de Gouden Gids en de Witte Gids verdwijnen: "Logische evolutie"

De papieren edities van de Gouden Gids en de Witte Gids verdwijnen. In de witte gids kon je telefoonnummers van particulieren opzoeken, in de gouden gids bedrijven. De editie van 2020 was de laatste papieren versie. "De overstap maken naar het digitale is een logische evolutie", zegt Maja Van der Borst van uitgever FCR Media aan VRT NWS.

Het is het einde van een tijdperk: na meer dan een halve eeuw houdt het papieren telefoonboek ermee op. "Er is een periode geweest dat er 4,5 miljoen gidsen werden verspreid", legt Van der Borst uit. "Maar die tijd ligt al lang achter ons." Van de laatste editie, die van 2020, zijn er 700.000 exemplaren gedrukt en rondgebracht.

De beslissing heeft niets met de coronacrisis te maken, maar het virus zou het einde van de papieren editie wel versneld hebben. "Het is een logische overstap naar het digitale", zegt Van der Borst. "De mensen die de papieren versie gebruikten waren eerder van de oudere generatie en die zijn ook steeds meer gedigitaliseerd."

Sinds 1999 al bestaat de online editie van het telefoonboek. "Het is een interactief platform waar mensen onmiddellijk kunnen overgaan tot een online actie", zegt Van der Borst. "Ze kunnen bellen, mailen, een offerte aanvragen of onmiddellijk iets kopen bij de handelaar."

We vonden deze beelden terug in ons archief. Het is een stukje uit een journaalreportage uit 1982 over het vernieuwde telefoonboek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen