Radio 2

Draak van Ieper 5 jaar niet meer te zien op het Belfort

De gouden draak van Ieper is van de toren van het Belfort gehaald. Die draak, een windwijzer, moet tijdelijk weg omdat het Belfort en de Lakenhalle in Ieper gerestaureerd worden. De werken zullen ongeveer 5 jaar duren.

Het Belfort van Ieper staat al enkele weken in de stellingen voor een grondige restauratie. Een van de spannendste momenten is het naar beneden halen van de draak, die 70 meter boven de grond staat. Dat is dinsdag probleemloos gelukt.

300 jaar oud

Al meer dan 700 jaar staat er een gouden draak op de torenspits van het Ieperse Belfort. “Hij bewaakt de belangrijkste schatten en is een bevoorrechte getuige van de turbulente geschiedenis van Ieper”, zegt Hannelore Franck van het Yper Museum.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

“De eerste versie van de draak werd zwaar beschadigd in 1692", vertelt Franck. "Aan het einde van de 17e eeuw besliste het stadsbestuur om een nieuwe draak te maken naar middeleeuws model. Het uiterlijk van de draak werd dus niet veranderd. Het is die versie uit 1692 die in 1914 van het Belfort naar beneden donderde. Maar enkele Ieperlingen hebben die draak dan gered, waardoor de restaurateur na de oorlog gebruik heeft kunnen maken van enkele originele onderdelen. Je kan dus stellen dat deze draak zo’n 300 jaar oud is. ”

Er waren de voorbije 100 jaar nog restauratiebeurten, want de draak is op die hoogte onderhevig aan het weer en aan de vogels. De laatste keer dateert uit 1997. De koperen draak zal nu snel opnieuw verguld worden.

Margriet is de naam

Je kan de draak de komende jaren van dichtbij bekijken in het Yper Museum in de Lakenhalle. Daar komt vanaf 15 december een hele tentoonstelling over de draak. Er is ondertussen ook een naam gekozen: Margriet. Inspiratie voor de naam haalde het museum uit de Ieperse geschiedenis. “Voor zover we weten is er geen legende verbonden aan de draak. We hebben haar Margriet genoemd, omdat verschillende Margareta’s een belangrijke rol speelden in het middeleeuwse Ieper”, besluit Franck.

Het museum lanceert over Margriet ook een reeks wetenschappelijke artikels, een film en er wordt volop geschreven aan een boek: “Draak komt van haar staak”. Het is een fictief kinderverhaal met historische feiten. 

Meest gelezen