Mutsen dan toch toegelaten in klas in Duffel. Gemeentebestuur draait bij na boze reacties van ouders en kinderarts

Het gemeentebestuur van Duffel staat nu toch toe dat kinderen een muts opzetten in de klas. Het verbod op mutsen lokte gisteren heel wat reactie uit. Gisterenochtend benadrukte de onderwijsschepen van Duffel nog het verbod op hoofddeksels. Dat tot grote onvrede van moeder Suzanne Bonaguidi: "Dit is onbegrijpelijk. Mijn zoon heeft het koud en vaak last van oorontstekingen", zei ze op Radio 2 Antwerpen. In de loop van de dag bleek schepen Lili Stevens (CD&V) toch open te staan voor een aanpassing van de regels en 's avonds kwam er goed nieuws voor Suzanne: haar zonen mogen vanaf nu een muts dragen in de klas. "Ze liggen al klaar", zei ze vanmorgen in "Start Je Dag".

In heel wat scholen wordt lesgegeven met open vensters. Ventileren is de boodschap om de kans op een coronabesmetting te verkleinen. In Duffel veroorzaakte dat wrevel tussen ouders en de schooldirectie. "Uiteraard kan je je goed induffelen tegen de koude en verschillende laagjes aandoen. Van de nek tot aan de voeten is dat geen probleem. Maar mijn zoon klaagt dat hij het koud heeft in de klas aan zijn hoofd en oren. Maar hij mag van de directie zijn kap of muts niet opzetten", klaagde moeder Suzanne Bonaguidi gisteren in "Start Je Dag". "Dit is toch onbegrijpelijk?"

Straks komen leerlingen met gekke hoofddeksels en die klassfeer willen we vermijden

Lili Stevens (CD&V) schepen onderwijs Duffel

De twee zoons van Bonaguidi lopen school op de Gemeentelijke Basisschool 't Kompas in Duffel. Daar wezen ze naar het reglement. "Hoofddeksels zijn in de klas verboden dus ook mutsen", reageerde de bevoegde schepen Lili Stevens (CD&V) gisteren op Radio 2 Antwerpen. "Als je dat toelaat, creëer je een sfeertje dat we willen vermijden. Misschien zetten leerlingen wel gekke hoofddeksels op zoals mutsen met oortjes. In de klas moet kunnen gewerkt worden. En wat is het volgende? Dat ze handschoenen willen dragen wat helemaal niet kan in de klas. We houden dus ook nu vast aan onze regels", zei de schepen die benadrukte dat de verwarming in de schoolgebouwen zou blijven draaien. 

Oorontsteking

Voor moeder Suzanne Bonaguidi was dat een uitleg waar ze geen vrede mee kon nemen. "Mijn zoon wil zich gewoon warmen en heeft bovendien vaak last van een oorontsteking. Wat kan ik doen? Hem thuis houden zodat hij nog meer leerachterstand oploopt? Ik hoor bijvoorbeeld dat heel wat scholen in Antwerpen het wel toelaten."

Het is belangrijk dat kinderen het warm genoeg hebben in de klas, en langs het hoofd gaat veel warmte verloren

Caroline Van Rossem, kinderarts in UZA en ZNA Koningin Paola Ziekenhuis

"Een oorontsteking kan je met een muts niet voorkomen", reageerde Caroline Van Rossem, kinderarts in het UZA en ZNA Koningin Paola Ziekenhuis, "maar het is wel belangrijk voor kinderen dat ze het warm genoeg hebben in de klas, zodat ze al hun energie kunnen steken in het opletten. Langs het hoofd gaat er veel warmte verloren, zeker bij kinderen met kort haar. In dat opzicht kan je het volgens mij niet verbieden om een muts te dragen." 

Eventueel nieuwe afspraken

Onze redactie legde daarop het advies van de kinderarts nog voor aan de Duffelse schepen Lili Stevens (CD&V). Uit haar reactie bleek dat er toch ruimte is voor een aanpassing van de regels. "We kunnen de temperatuur in de klaslokalen eventueel wel monitoren en afspreken vanaf welke temperatuur een muts kan worden toegelaten. Als er medisch advies is, dan willen we dat zeker bekijken. Maar tot op heden is er geen advies. Ik hoop dat de minister of de onderwijskoepel dat eens bekijkt. Indien er iets beslist wordt, wil ik daar zeker op ingaan", besluit Stevens.

Beslist: toch een muts in de klas

In de loop van de avond kwam er dan goed nieuws voor moeder Suzanne Bonaguidi. Haar zoons mogen dan toch een muts dragen in de klas, dat liet ze weten aan Radio 2 Antwerpen. "We zijn in gesprek gegaan met het CLB en het coronabeleid. Nu mogen de kinderen wel een muts opzetten wanneer ze het koud hebben. Daar ben ik heel blij om, want dat was het enige dat ik wou. Onze mutsen liggen klaar, en het zijn er heel gewone, zonder bollen of oren", lacht ze. 

Meest gelezen