Eeuwenoude bakoven in Bavegem weer gebruiksklaar

In de oude bakoven in het centrum van Bavegem, bij Sint-Lievens-Houtem kan binnenkort weer gebakken worden. De oven is 150 à 200 jaar oud en sinds 2011 eigendom van de gemeente. Die heeft de oven nu helemaal laten restaureren. De oude lemen oven is nu een nieuwe lemen oven waarin buurtbewoners opnieuw kunnen bakken. 

Al minstens 150 jaar staat de oude bakoven in het centrum van Bavegem, maar hij werd niet echt meer gebruikt. In 2011 kocht het gemeentebestuur van Sint-Lievens-Houtem de oven aan voor bijna 16.000 euro. “Het plaatselijke dorpscomité bakte er soms wel iets in tijdens een activiteit, maar de gemeente wilde het deeltje cultureel erfgoed nu voor eens en altijd restaureren”, zegt schepen voor patrimonium Tim De Knyf. 

De authentieke lemen oven is door vaklui in zijn originele staat hersteld
Tim De Knyf, schepen voor patrimonium Sint-Lievens-Houtem

Volgens de schepen kan de oude bakoven in Bavegem weer een ontmoetingsplek worden voor de buurt. “Tijdens de septemberkermis van 2018 in Bavegem werd de historische oven in de Hoge Hellesemweg nieuw leven ingeblazen. De vriendenkring van Basisschool Klim-op stookte de oven op om er een lokale koek in te bakken. Maar een grondige restauratie was toch nodig. De werken zijn in oktober gestart door specialisten die de lemen oven helemaal konden restaureren. Ook het bakhuisje wordt helemaal gerenoveerd. In totaal kost de restauratie van de oven ruim 26.000 euro.”

De provincie Oost-Vlaanderen betaalt ruim 8.000 euro.

kasto80

Meest gelezen